CNV gaat graag in op uitnodiging minister ‘Vijf voor twaalf voor mensen in zwaar beroep’

Het CNV gaat graag in op de uitnodiging van minister Van Hijum om aan tafel te komen voor het vroegpensioen. ‘Voor ons is het belangrijk dat er snel een verbeterde en structurele regeling komt. Voor mensen in zware beroepen is het namelijk vijf voor twaalf,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

62% van de CNV-leden heeft een zwaar beroep, blijkt uit recent CNV-onderzoek. 57% redt het niet om door te werken tot aan de pensioenleeftijd. 67% zou graag eerder willen stoppen met werken, maar dat is financieel niet mogelijk. 42% van alle respondenten kampt met gezondheidsklachten als gevolg van het zware werk.

Neervallen

‘Een grote groep dreigt momenteel door te moeten werken, tot ze erbij neervallen. Voor veel werkenden is het frustrerend dat er maar geen duidelijkheid komt over een structurele en verbeterde regeling. Daarom gaan wij liever vandaag dan morgen aan tafel met de minister om constructief tot een oplossing te komen voor deze groep,’ stelt Fortuin.

Hoge actiebereidheid

De helft (48%) van de werkenden is bereid om op meerdere, verschillende momenten het werk neer te leggen als er geen regeling voor zwaar werk komt. 1 op de 3 is bereid tot langdurig staken totdat er daadwerkelijk een regeling is, toont CNV-onderzoek aan.

Fortuin: ‘Mochten we er niet uitkomen, dan zal CNV het actiewapen toch weer van stal moeten halen. Onze leden zijn er klaar voor. Maar we gaan er vanuit dat het zover niet komt, en de minister snel met een verbeterde en structurele regeling over de brug komt.’