CNV: ‘Vrouwengezondheidsthema’s verdienen meer aandacht, ook op het werk!’

25 mei 2024 | Dag van de vrouwengezondheid

Wordt een vrouwenlichaam anders ziek dan een mannenlichaam? Ja. Toch is het mannenlichaam de norm bij medisch onderzoek en medische zorg. Dat moet anders! Daarvandaan komt ook het initiatief van stichting Voices for Women; voor de Dag van de vrouwengezondheid, dit jaar op zaterdag 25 mei. Ook CNV zet zich in voor de rechten van werkende vrouwen met gezondheidsklachten en maakt zich hard voor meer begrip en meebewegen vanuit werkgevers voor bijvoorbeeld vrouwen in de overgang.

Van ernstige menstruatieklachten tot overgang- en hartklachten

Zaterdag 25 mei 2024 is de eerste officiële Dag van de vrouwengezondheid. Een initiatief van Stichting Voices for Women. Zij laten de stem horen van vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten en maken zich hard voor genderspecifieke medische zorg. Er is helaas nog steeds te weinig kennis over en begrip voor aandoeningen die enkel bij vrouwen voorkomen, maar ook voor aandoeningen en ziektes die zich bij vrouwen anders uiten dan bij mannen. Denk bijvoorbeeld aan ernstige (menstruatie)klachten door endometriose, overgangsklachten die 24/7 kunnen opspelen en klachten die niet herkend worden. Zoals hartklachten. In Nederland overlijden dan ook meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Vrouwen worden anders ziek, maar het mannenlichaam is de norm bij medisch onderzoek en medische zorg. De Dag van de vrouwenzorg is hopelijk het begin van een kentering in het zien en (h)erkennen van vrouwen en hun klachten. Zodat ze sneller de juiste diagnose krijgen en sneller geholpen worden, waardoor ze minder lang met klachten rondlopen.

CNV wil taboes doorbreken, meer kennis en begrip, en concrete cao-afspraken

Ook CNV maakt zich hard voor gezondheidsthema’s die grote impact kunnen hebben op werkende vrouwen. Zoals de overgang, rouw en levend verlies. Zo wil CNV taboes doorbreken, een bijdrage leveren aan het vergroten van kennis rondom deze thema’s én afspraken vastleggen in cao’s om zo met kleine tot grote veranderingen het verschil te kunnen maken voor vrouwen.

De kleine investering weegt niet op tegen de miljarden aan burn-outkosten die werkgevers nu betalen.
Daniëlle Woestenberg, CNV-bestuurslid voor onderwijs

Multifunctionele kolfruimte voor overgangsklachten

‘De kolfruimte is op iedere werkvloer verplicht,’ vertelt Daniëlle Woestenberg, voorzitter CNV Onderwijs en CNV Zorg en welzijn: ‘Het zou mooi zijn als deze ruimte multifunctioneel wordt. Vrouwen met overgangsklachten kunnen hier even van kleding verwisselen of zich een half uurtje terugtrekken bij stevige hoofdpijn. Dit kan het gros van de vrouwen enorm helpen. De kleine investering voor zo’n ruimte weegt niet op tegen de miljarden aan burn-outkosten die werkgevers nu betalen. Door de vergrijzing hebben we straks iedereen nodig. Niets doen met overgangsklachten op de werkvloer is daarom geen optie.’

Over stichting Voices for women

Stichting Voices for women is op 28 februari 2022 opgericht met de missie: de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren. Waarom? Onderzoek naar ziektes is voorheen altijd gedaan op mannen. Terwijl het vrouwenlichaam anders is en anders ziek wordt dan het mannenlichaam. Daardoor is er gebrek aan kennis, en dat heeft als gevolgen dat ziektes bij vrouwen niet of niet goed worden gediagnosticeerd en behandeld. Van alle patiënten met onverklaarbare gezondheidsklachten is 80 procent vrouw. Stichting Voices for women pleit voor genderspecifieke zorg en maakt zich hard voor gericht onderzoek naar de man-vrouwverschillen.