Kabinet, geef de publieke sector een marktconform loon!

Bericht CNV Connectief in dagblad Trouw, 27 juni 2023

Het is te danken aan de medewerkers in de publieke sectoren, onderwijs, overheid, zorg en welzijn, dat ons land zo draait als het doet. De mensen op de werkvloer zijn het die kwaliteit van onderwijs, zorg en andere publieke diensten verzorgen. De nog altijd hoge inflatie leidt voor steeds meer werkenden in deze sectoren tot problemen.

Geldzorgen zijn ziekmakers. Het gevoel dat je werk onvoldoende wordt gewaardeerd, demotiveert. Daardoor verlaten mensen deze sectoren. Nog altijd lopen de lonen in de publieke sector achter op de lonen in andere sectoren. Als dat zo doorgaat, gaat nog meer personeel op zoek naar andere banen. Dat betekent nog minder leraren waardoor goed onderwijs een luxe wordt. Te weinig mensen om iedereen goede zorg te garanderen. Steeds meer gemeentelijke taken die blijven liggen. Overal langere wachttijden, minder kwaliteit. Dat gaat iedereen in Nederland merken.

De afgelopen jaren is veel bezuinigd op deze sectoren. Steeds heeft het personeel de klappen opgevangen. Toen corona kwam, betekende dat nog meer druk op de publieke sectoren. Cruciale sectoren werkten gewoon door en sommige medewerkers betaalden daarvoor een hoge prijs. Ook daar wordt grotendeels aan voorbijgegaan door het kabinet. We merken nu, in deze tijden van recessie, dat de rek eruit is.

Minister-president Rutte en minister Kaag riepen werkgevers op om lonen te verhogen, maar de overheid, zelf ook werkgever, laat het na het goede voorbeeld te geven.

CNV en andere vakbonden van overheidspersoneel, vroegen al in april aan het kabinet om meer geld vrij te maken voor een marktconform salaris voor deze medewerkers.

Massaal kwamen medewerkers van de sociale werkvoorziening samen in Utrecht. Personeel van de VVT en Gehandicaptenzorg voerde actie voor verbetering van hun cao. En overal horen we van de werkgevers varianten op het antwoord: we hebben de minister (of het kabinet) nodig om meer geld voor vrij te maken. We hadden verwacht dat het kabinet deze sectoren niet zou laten vallen en bij de Voorjaarsnota voor het personeel zou zorgen. Inmiddels is duidelijk dat het kabinet geen extra geld uittrekt voor deze mensen.

Als CNV vinden we dit ongelooflijk onverstandig en roepen het kabinet en Kamer(s) nogmaals op: de uitholling van de publieke sectoren tast de publieke dienstverlening aan en schaadt fundamentele rechten van vooral de meest kwetsbare burgers. Kabinet, bied de publieke sectoren concurrerend loon!

Sluit je aan

CNV is de beweging voor werkend Nederland. Wil jij ons steunen? Sluit je dan aan.