‘Praten is iets goeds, het verbindt’

Daniëlle Graat, studieadviseur HAS Green Academy, ‘s Hertogenbosch

Een kind krijgen, een dierbare verliezen of ziek worden: elke emotionele gebeurtenis heeft invloed op jou als persoon en hoe je je gedraagt op je werk. Is zo’n live-event iets waar je over praat met collega’s?

‘Ik werk al veertien jaar bij deze school en ik heb altijd de ruimte gevoeld om dingen bespreekbaar te maken. Dat moet ook wel, ik ben studieadviseur en vertrouwenspersoon, dus met mij kan je overal over praten. En zelf doe ik dat ook. Ik heb het nodig om even te ventileren. De afgelopen veertien jaar heb ik ook te maken gehad met emotionele gebeurtenissen zoals zwangerschappen, kinderen krijgen en helaas ook een miskraam en tinnitus (oorsuizen). Daar moet je maar allemaal je weg in zien te vinden, terwijl je ondertussen gewoon een baan hebt.

De betrokkenheid is hier heel hoog en we hebben veel interesse in elkaar. We sturen een berichtje om te vragen hoe het gaat of lopen even naar elkaar toe. Ik vind dat heel positief. Praten is iets goeds, het verbindt. Ik zou niet kunnen werken als ik het niet over mijn gevoelens mag hebben. Ik heb echt die verbinding met mensen om me heen nodig. Als je zaken normaliseert door erover te praten, dan opent dat ook het gesprek met een ander.’

(foto: Bert Beelen)