Bescherm onze wetenschap en hoger onderwijs

Onze samenleving schreeuwt om adequaat opgeleide jonge mensen om de grote vraagstukken van onze tijd aan te pakken. Toch kondigt het kabinet-Schoof bezuinigingen van een miljard euro aan op het hoger onderwijs en de wetenschap: de grootste bezuiniging van de afgelopen decennia. Hiermee worden universiteiten overal in Nederland getroffen.

WOinActie roept samen met CNV, AOb, APNet, De Jonge Akademie, FNV, LSVb, ISO, PNN, 0.7, CasualAcademy en PostdocNL iedereen op om hiertegen in verzet te komen. Nederland kan niet zonder wetenschap en hoger onderwijs. Zonder professionals geen energietransitie, zonder juristen geen rechtspraak, zonder historici geen toekomstvisie, zonder specialisten en verpleegkundigen geen zorg. Het terugdraaien van de recente investeringen in onderzoek vergroot de al bestaande achterstand van Nederland wat betreft investeringen in kennis en innovatie en schaadt ons vestigingsklimaat voor internationaal talent. De bezuinigingen beperken de mogelijkheden voor ongebonden onderzoek en vaste aanstellingen, met name voor jonge onderzoekers.

Braindrain

Deze schade wordt versterkt door aspecten van de Wet internationalisering in balans. Het nieuwe taalbeleid zal de instroom van niet-Nederlandse studenten en docenten beperken en bedreigt het internationale karakter van universiteiten en onderzoeksinstellingen. We moeten voorkomen dat de wet een negatief effect heeft op de diversiteit en de kwaliteit van ons onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Zonder internationale onderzoekers en docenten zullen opleidingen krimpen en zal onderzoek beperkt worden. Talentvolle studenten en onderzoekers zullen hun heil elders zoeken. De voorbode van een ‘braindrain’ is al zichtbaar.

Langstudeerboete

Daarnaast benadeelt de langstudeerboete van 3.000 euro per jaar hbo- en wo-studenten. Studeren wordt daardoor minder toegankelijk voor studenten die moeten werken om hun studie te betalen en studenten die door persoonlijke omstandigheden (zoals een beperking) studievertraging oplopen. Dit is niet alleen onrechtvaardig en ondermijnend voor onze academische waarden, maar tevens een verkwisting van potentieel.

Flinke schade

Grote bezuinigingen op ons hoger onderwijs zullen flinke schade toebrengen aan de Nederlandse economie, cultuur en samenleving en zijn daarom volstrekt onacceptabel. Wij roepen onze universiteiten op om in opstand te komen en de te verwachten schadelijke effecten van de aangekondigde bezuinigingen zichtbaar te maken. Wij roepen bestuurders, beursverstrekkers, leidinggevenden en onderwijs- en onderzoekspartners op zich achter studenten en werknemers in het hoger onderwijs te scharen. Wij vragen maatschappelijke, politieke en beroepsorganisaties hun stem te verheffen en zich aan te sluiten bij ons protest.

Protest

Op 2 september organiseren wij om 11.00 uur een Alternatieve Opening van het Academisch Jaar in Utrecht, als start van ons protest. Kom ook!