CNV: helft werkenden bereid tot meer stakingen als er geen zwaar werk-regeling komt

De helft (48%) van de werkenden is bereid om op meerdere, verschillende momenten het werk neer te leggen als er geen regeling voor zwaar werk komt. 1 op de 3 is bereid tot langdurig staken totdat er daadwerkelijk een regeling is.

Dit blijkt uit nieuw CNV-onderzoek onder 2.100 leden.

‘Komende week zal meerdere keren een deel van het land platliggen om het kabinet te dwingen om tot een betere regeling te komen waarbij mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken. Iedereen in Nederland gaat deze staking merken. Terecht: het is onbestaanbaar dat er nog steeds geen goede regeling is voor mensen in een zwaar beroep,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

62%: zwaar beroep
62% van de respondenten is van mening dat ze een zwaar beroep hebben. 57% redt het niet door om door te werken tot aan de pensioenleeftijd. 67% zou graag eerder willen stoppen maar dat is financieel niet mogelijk. Fortuin: ‘Ook deze cijfers tonen weer aan: het water staat veel werkenden tot aan de lippen. Mensen zijn nu genoodzaakt door te werken tot ze er letterlijk bij neervallen. Die nieuwe, verbeterde regeling voor zwaar werk moet er nu echt komen.’

1200 netto
Het huidige bedrag dat men nu gemiddeld overhoudt bij eerder stoppen met werken (1200 netto per maand) is voor 90% te weinig om van rond te komen. 1600 euro (het nieuwe richtbedrag) is voor bijna de helft wel genoeg om van te leven. 42% is bereid vaker te gaan staken als het richtbedrag lager is dan 1600 euro netto.

Gezondheidsklachten door zwaar werk
42% van alle respondenten kampt met gezondheidsklachten als gevolg van het werk. 17% meldt zich steeds vaker ziek vanwege de zwaarte van het beroep. 1 op de 10 is langdurig ziek omdat zij een zwaar beroep uitoefenen.

‘Naast het persoonlijke leed, brengt gezondheidsschade veel maatschappelijke kosten met zich mee. Kosten die hoe dan ook betaald moeten worden. Ook om die reden moet het kabinet de portemonnee trekken en snel tot een regeling komen. Zo’n regeling is waarschijnlijk goedkoper dan alle gezondheidsschade en ziektekosten die het langer doorwerken nu met zich meebrengen.’