CNV Onderwijs: investeringen geen luxe maar noodzaak

Investeringen om de werkdruk te verminderen en het onderwijs te verbeteren zijn geen luxe maar noodzaak. Dat gaf CNV Onderwijs de Tweede Kamer mee voor een debat over het mbo en hoger onderwijs op maandag 5 juli.

In de brief hekelt CNV Onderwijs in het bijzonder de krappe loonruimte die bij het afsluiten van de cao’s wordt geboden. In het hbo kan met de beschikbare loonruimte niet eens de inflatie worden gecompenseerd. Dat betekent dus een achteruitgang in koopkracht.


Krappe loonruimte

De krappe loonruimte getuigt volgens CNV Onderwijs niet van waardering voor het harde werk van deze vitale sector in de coronaperiode. Bovendien helpt het niet bij het aantrekken van meer werknemers om de werkdruk daarmee te verlagen.


Urgentie

Van de corona en de NPO gaat een zekere urgentie uit. Daar kan het echter niet bij blijven. De verder opgelopen werkdruk, begeleiding van studenten (zeker ook waar wordt afgeweken van het reguliere onderwijsprogramma) en het verbeteren van (online) onderwijs zullen doorlopend aandacht moeten krijgen. Ook herhaalt CNV Onderwijs dat zij onaangenaam werd verrast toen onlangs bleek dat een deel van de toegezegde NPO-steunmaatregelen door de onderwijssectoren zelf bekostigd moeten worden.

Lees hieronder de hele brief.