Krimp in studentenaantallen hbo leidt tot ontslagen

CNV bezorgd over het hoger beroepsonderwijs

CNV maakt zich ernstige zorgen over de huidige situatie in het hoger beroepsonderwijs (hbo). De krimp in studentenaantallen gaat onvermijdelijk leiden tot reorganisatie en ontslagen. De oorzaak ligt in verminderde instroom van zowel eigen studenten als internationale studenten, én de financiële middelen die daaraan verbonden zijn. Dit gaat zeker gevolgen hebben voor de continuïteit van het hoger onderwijs.

Krimp van 1.100 fte binnen hbo

Er wordt nu al gesproken over een krimp van 1.100 fte binnen het hoger beroepsonderwijs. Dit valt deels op te vangen met vervroegd pensioen. Alleen is dat niet voor alle onderwijsinstellingen haalbaar. Daarbij moet reorganisatie leiden tot financieel zelfvoorzienende organisaties. Maar dit proces valt niet op te vangen met vroegpensioen en zal onvermijdelijk leiden tot ontslagen.

Slechte financiële situatie hogescholen

CNV ziet ook dat de financiële situatie van hogescholen zodanig is verslechterd, door onder meer de genoemde krimp van studentenaantallen, dat hogescholen overwegen en/of zich gedwongen zien om met minder personeel het werk vorm te gaan geven. Als hogescholen moeten gaan reorganiseren, en dit gepaard gaat met rechtspositionele gevolgen, moeten zij in overleg treden met de vakbonden. CNV zal via een lokaal overleg met de betreffende hogescholen in gesprek gaan over hoe we het ontstane probleem zo goed mogelijk het hoofd kunnen bieden. Uitgangspunt voor CNV hierbij is altijd dat gedwongen ontslagen zo veel mogelijk voorkomen moeten worden. Lidmaatschap van een bond is vooral nu van groot belang.

Bezuinigingen hoger onderwijs

Daarnaast blijft CNV bij de minister zorgen uiten over de bezuinigingen in het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Grote bezuinigingen (1 miljard in wo) en het in werking treden van de Wet internationalisering in balans, doen de zorgvuldig opgebouwde kenniseconomie wankelen.

Laat je stem horen en word nu lid!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24,- voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit