Niet zaligmakend

Ruud van Diemen is 55 jaar en werkzaam als directeur-bestuurder bij werk- en ontwikkelbedrijf Patijnenburg in Naaldwijk

Met een startkwalificatie heb je meer kans op een baan’, zo staat te lezen op de website van de Rijksoverheid. Dat is een nogal stellige uitspraak en de vraag is of dat inderdaad zo is. Een startkwalificatie heb je door het behalen van een diploma op mbo 2-, 3- en 4-niveau of door het behalen van een havo[1]of vwo-diploma. Leerlingen die het onderwijs verlaten met een vmbo-diploma, beschikken dus niet over een startkwalificatie. Ruim 33.000 studenten stopten vorig jaar met hun mbo-studie zonder een diploma behaald te hebben. Op niveau 2 beëindigde meer dan 40 procent van de studenten ongediplomeerd de opleiding. Vinden al deze jongeren geen werk en is hun leven gedoemd om te misluk[1]ken? Nee, natuurlijk niet.

Scholen willen zoveel als mogelijk vroegtijdig uitval voorkomen omdat de Onderwijsinspectie hen daarop beoordeelt, het is één van de kwaliteitsmaatstaven. Daarnaast zit er voor de scholen een financiële prikkel achter. Voor studenten die hun diploma niet halen, ontvangen de scholen minder geld.

Bij werk- en ontwikkelbedrijven doen veel mensen zonder start kwalificatie zinvol en soms heel complex werk

Ruud van Diemen

Studenten die voor het behalen van hun diploma worden weggetrokken door bedrijven, groen[1]pluk noemen we dat, leveren de scholen dus een lagere ranking in de (kwaliteits)lijstjes en dus minder inkomsten.

Aan heel veel leerlingen en studenten is schools leren niet besteed. Voor hen is de praktijk de beste vorming. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt lijkt het raadzaam om juist die leerlingen en studenten al vroeg te laten werken. Speel daar dan als onderwijs meer op in. Er zijn zoveel jongeren voor wie het volgen van een hele mbo-opleiding (minimaal twee jaar) te veel is gevraagd. Leer ze een paar werkprocessen en ze kunnen aan de slag. Het bedrijfsleven helpen we er enorm mee en voor deze groep jongeren is het ook veel prettiger. Willen ze na vijf jaar iets anders doen, dan leren ze weer een paar andere werkprocessen. Bij werk- en ontwikkelbedrijven lopen heel veel mensen zonder startkwalificatie rond en zij doen zinvol en soms heel complex werk. In de ontwikkeling die zij doormaken worden ze door ons begeleid. Dat doen we samen met het bedrijfsleven en daardoor is er een behoorlijk percentage mensen dat ook zonder startkwalificatie uitstroomt naar regulier werk. Mbo, werk- en ontwikkelbedrijven en bedrijfsleven kunnen daarin nog veel meer samenwerken. Maar laten we stoppen met het idee dat je met een startkwalificatie meer kans hebt op een baan.