Onderhandelingsresultaat cao hbo 2024-2025

Loonsverhoging van 3% en 4% in 2024 en 2025

Breng je stem uit
Bekijk het onderhandelingsresultaat cao hbo

Op 13 juni 2024 hebben CNV Onderwijs en de andere bonden met de Vereniging Hogescholen een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao in het hoger beroepsonderwijs. Dit resultaat bevat een loonsverhoging van 3% per 1 juli 2024 en 4% per 1 januari 2025. Verder krijgen medewerkers in oktober 2024 en 2025 een incidentele uitkering van € 485 bruto naar rato van het dienstverband.

Jouw cao hbo is bijna rond. Als CNV-lid bepaal jij. Nog geen lid? Sluit je aan en stem!

In het vorige cao-akkoord van 28 juni 2023 werden afspraken gemaakt over het verlagen van de werkdruk, de inschaling van docenten en een inwerkbeleid voor nieuwe medewerkers. Deze afspraken vragen tijd en aandacht voor in- en uitvoeren ervan. Daarom is besloten een beleidsarme cao te introduceren om de hogescholen tijd te geven voor deze implementatie.

Deze cao bevat belangrijke afspraken over loon en diverse werkgroepen die zich gaan buigen over cruciale onderwerpen. Met deze cao kunnen we samen werken aan een betere toekomst!
Renilde van Driel onderhandelaar cao Hbo CNV Onderwijs.

Belangrijke afspraken over loon en werkgroepen

Uit de uitvraag bij de leden van CNV Onderwijs kwam naar voren dat vooral het op peil houden van contractloonontwikkeling met de inflatie belangrijk was. Dit is terug te vinden in het onderhandelingsresultaat met een mooie loonparagraaf en de werkgroepen die een aantal voor CNV belangrijke onderwerpen, gedurende de looptijd van de cao, nader te onderzoeken:

Loon

De cao heeft een looptijd van 18 maanden, van 1 juli 2024 tot 31 december 2025.

  • Met ingang van 1 juli 2024 worden de lonen verhoogd met 3%.
  • Met ingang van 1 januari 2025 worden de lonen verhoogd met 4%.
  • Met het salaris van oktober 2024 ontvangen alle medewerkers die op 1 oktober 2024 in dienst zijn bij een hogeschool een incidentele pensioengevende uitkering van € 485 bruto naar rato van het dienstverband.
  • Met het salaris van oktober 2025 ontvangen alle medewerkers die op 1 oktober 2025 in dienst zijn bij een hogeschool een incidentele pensioengevende uitkering van € 485 bruto naar rato van het dienstverband.

Werkgroepen

Balans in het loongebouw

Cao-partijen constateren dat het huidige loongebouw verschillende onevenwichtigheden bevat. Gedurende de looptijd van deze cao zal een werkgroep onderzoeken welke aanpassingen nodig zijn om de balans te herstellen.

Functiewaardering

Naast de balans in het loongebouw zal de werkgroep zich buigen over de werking, toepassing en het onderhoud van de functiewaarderingssystemen e-Fuwa en Hay. Daarnaast wordt een jaarlijks evaluatief overleg ingepland met de systeemhouders en cao-partijen.

Inclusieve cao

Een werkgroep zal gezamenlijk een opdracht formuleren voor arbeidsmarktfonds Zestor om te onderzoeken hoe de cao hbo tekstueel en inhoudelijk inclusiever gemaakt kan worden. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een diverse en evenwichtig samengestelde klankbordgroep, bestaande uit verschillende groepen medewerkers in het hbo.

Sociale veiligheid

Cao-partijen vinden het belangrijk dat de sociale veiligheid voldoende is geborgd. In de vorige cao is afgesproken dat dit in overleg met de PMR op instellingsniveau zal plaatsvinden. De werkgroep zal gezamenlijk de huidige meldinfrastructuur en voorzieningen omtrent sociale veiligheid in kaart brengen. Ook wordt de wenselijkheid en haalbaarheid van mogelijke aanpassingen onderzocht, zoals de brede invoering van een ombudsfunctionaris.

Werkdruk

Naast bovenstaande werkgroepen zal aan Arbeidsmarktfonds Zestor worden verzocht een onderzoek uit te voeren naar de uitvoering van de gemaakte werkdrukafspraken uit het cao-akkoord 2023-2024.

Vakbondscontributie

Cao-partijen hechten waarde aan representatieve vakbonden als vertegenwoordigers van de medewerkers. Vakbonden organiseren jaarlijks in oktober de maand van de vakbond. Werknemers die in deze maand lid worden krijgen door de werkgever € 100 vergoed voor het eerste jaar lidmaatschap tegen overlegging van een inschrijfbewijs met vermelding van de contributie.

Leden aan zet!

CNV Onderwijs legt het akkoord met een positief advies aan de leden voor. Leden hebben een e-mail ontvangen met daarin informatie over hoe ze vóór 27 juni kunnen stemmen op het akkoord.

Ben je nog geen lid?

Wil jij je als niet-lid ook uitspreken over het onderhandelingsresultaat? Sluit je dan vóór 27 juni aan om mee te kunnen stemmen! Vergeet niet je aanvullende gegevens door te geven via het online formulier dat je direct na aansluiting per e-mail van ons ontvangt. Pas dan kun jij als nieuw lid je stem uitbrengen over het onderhandelingsresultaat. Sluit je nu snel aan en breng je stem uit! Samen staan we sterk.

Wat vind jij van het onderhandelingsresultaat?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error

Sluit je ook aan!

Word nu lid voor slechts € 24 voor de eerste 6 maanden. Je profiteert meteen van alle lidmaatschapsvoordelen.

  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • CNV Extra voordeelprogramma
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit