Onderwijsraad wil strategische agenda met oog op voorzitterschap Nederland EU

De Onderwijsraad breekt een lans voor een strategische agenda met het oog op het voorzitterschap van Nederland in 2029 van de Europese Unie. Gedacht wordt aan een routekaart voor onze inbreng in Europa en voor het beleid in Nederland over onderwerpen als onderwijs in vreemde talen, samenwerking tussen onderwijsinstellingen en internationale uitwisseling van leerlingen, studenten en docenten.

Volgens de Onderwijsraad kun je met afwegingskader voor het Europees onderwijsbeleid de aansluiting op de arbeidsmarkt beschrijven, duurzame ontwikkeling in gang en de uitwisseling van kwalificaties binnen de Europese grenzen regelen. Het vraagt om een proces van afstemmen met het wetenschapsbeleid, jeugdbeleid en arbeidsmarktbeleid, in overleg met het onderwijsveld.

Kansen

CNV onderwijs wil graag aan deze strategische agenda meewerken, aangezien de internationale uitwisseling en samenwerking voor hoger onderwijs en mbo het businessmodel raakt. Europees beleid biedt kansen voor samenwerking, subsidies en vergelijkend onderzoek, hetgeen uiteindelijk leidt tot verbeteren van het Nederlands onderwijskwaliteit. Daar kunnen we nu al op voorsorteren.