'Toelage vso-docenten eerste stap'

Leraren in het vso krijgen een arbeidsmarkttoelage en daarmee meer loon dan nu. CNV Onderwijs: ‘Het is een eerste stap in het streven naar gelijke beloning voor gelijkwaardig werk.’

PO-Raad en vakbonden zijn het eens over deze uitwerking van het convenant Aanpak Lerarentekort, waarin een structureel bedrag van 16,5 miljoen euro is opgenomen voor vso-docenten die lesgeven aan leerlingen met een uitstroomprofiel naar het vervolgonderwijs.

Kloof verkleinen

Per leerling is er 900 euro beschikbaar. Schoolbesturen moeten het geld zelf aanvragen. Met de toelage, uitgekeerd naar rato van de betrekkingsomvang, moet de kloof tussen de salarissen in het voortgezet onderwijs en primair onderwijs verkleind worden. Deze docenten geven namelijk les op het niveau van het voortgezet onderwijs en worden betaald volgens de cao primair onderwijs.

Niet wachten

De arbeidsmarkttoelage wordt vastgelegd in een nieuwe cao, maar schoolbesturen worden opgeroepen daarop niet te wachten. Ze kunnen al overgaan tot aanvraag, berekening en uitkering van de toelagen. Ze mogen het geld ook anders besteden, maar dan wel in overleg met de vakbonden.

Meer nodig

CNV Onderwijs heeft bij de gesprekken leden nadrukkelijk laten meedenken over de besteding van de 16,5 miljoen euro. ‘Dit is een eerste stap in het streven naar een gelijke beloning voor gelijkwaardig werk. Het belonen van alle leraren en onderwijsondersteuners die werkzaam zijn in het vso op het beloningsniveau van het voortgezet onderwijs, is daarbij het uitgangspunt. Dat vraagt nadrukkelijk om een grotere investering door het kabinet.’