Coronaproof afscheid nemen van school

In coronatijd is een afscheidsmusical voor groep 8 best een dingetje, evenals een massale diploma-uitreiking op de middelbare school. Die traditionele eindeschooljaarhappenings gaan dan ook lang niet overal door.  Maar er zijn alternatieven genoeg: een eindfilm, een drive-in-diploma-uitreiking of een tochtje in een reuzenrad. 

In het voortgezet onderwijs en mbo waren diploma-happenings al gepland voordat de versoepelingen per 1 juli aangekondigd werden. Daar werden dus coronaproof alternatieven bedacht. Zo maakten de geslaagden van ROC van Twente een rondje in een reuzenrad en namen hun diploma's in ontvangst van docenten op hoogwerkers.

Retrobusje

Leerlingen van het MY College in Spijkenisse reden met hun ouders in auto's door een drive-through, een versierde tent, waar ze een voor een uitstapten om hun handtekening te zetten op het felbegeerde papiertje. Deze week worden 120 geslaagde vmbo'ers van het Grafisch Lyceum in Rotterdam bezocht door een versierd, toeterend retrobusje, met daarin een docent, rode loper, een diploma,  gebak en alcoholvrije champagne. Het Accent Praktijkonderwijs in Capelle aan den IJssel liet de geslaagden onder luid gejuich van ouders op de tribune de Rotterdamse Kuip in hollen, om daar uit handen van de burgemeester het diploma in ontvangst te nemen.

Theater

Op veel basisscholen gaat de musical wel door, maar dan op een alternatieve manier of locatie. Zo is er Fonds 1818 in Den Haag, die scholen 2.000 euro biedt om een leegstaand theater , een winwin-situatie, af te huren voor de opvoering. Zo staan er heel wat leerlingen met knikkende knietjes op Haagse podia, waar nu eenmaal meer ruimte is voor ouders op 1,5 meter afstand dan op school. Elders voeren groepen 8 de musical een paar keer op, voor kleine groepjes bezoekers.

Schilder

Leerlingen van groep 8 van de Oranje Nassauschool in Dordrecht hebben met juf en cameraploeg opnames gemaakt op camping Het Loze Vissertje voor de musical Bende op de camping. Woensdag 15 juli is het eindproduct voor kinderen en ouders voor een vriendenprijsje te zien in bioscoop Kinepolis in Dordrecht. Op basisschool De Ploeg in Apeldoorn werd kunstschilder Nard Kwast (foto) uitgenodigd om met een masterclass de schoolverlaters wat artistieke bagage mee te geven naar de brugklas. Kwast is vader van leerling Jippe en werd tweede in het NTR-tv-programma Project Rembrandt.