Mbo: jouw cao, jouw werk en corona

In deze bizarre tijden willen wij graag in contact blijven met onze leden, werkzaam in het mbo. Wij zijn ons ervan bewust dat thuiswerken meer druk legt op jou en dat jij er alles aan doet om het onderwijsproces doorgang te laten vinden. Top!


Wij als onderhandelaren van de cao mbo informeren je graag over een aantal rechten, waarover wij veel vragen krijgen op dit moment. Ook willen wij graag met jou delen wat de stand van zaken is met betrekking tot de cao-onderhandelingen.

Hoe zit het met overuren, thuiswerkfaciliteiten en doorwerken in de vakanties?
Iedereen is druk bezig om het afstandsonderwijs vorm te geven. Dit vergt veel van jou en betekent vaak een nog hogere werkdruk. Hier komen ook nog alle zorgen bij. Zorgen over hoe straks om te gaan met de opgelopen achterstanden bij de studenten, maar natuurlijk ook zorgen over de gezondheid van jezelf en de mensen die je lief hebt. Een aantal werknemers in het mbo heeft ook middels onze enquête laten weten dat er op dit moment veel onduidelijkheid is over de eigen arbeidsvoorwaarden. Zo vragen sommigen zich af hoe het zit met overuren, met thuiswerkfaciliteiten en of er moet worden doorgewerkt in de vakanties. Het leek ons daarom goed hier nader op in te gaan.

Wat is er bepaald over overuren? De cao heeft voor obp-medewerkers, waarvan het salaris wordt vastgesteld volgens de carrièrepatronen 1 tot en met schaal 10, een regeling opgenomen. Zie hiervoor artikel 6.3, bladzijde 39 van de cao MBO. Voor werknemers die niet in voornoemde carrièrepatronen vallen, geldt dat voor het bepalen van het al dan niet uitbetalen van overwerk, het van belang is dat het werk is opgedragen door de werkgever. Wij vinden het getuigen van goed werkgeverschap dat overuren betaald worden en dat het geen vanzelfsprekendheid mag zijn dat docenten overuren maken. Denkt jouw werkgever hier anders over? Laat ons dat dan weten en neem contact op met onze juridische afdeling.

Moet jouw werkgever zorgen voor apparatuur en spullen om thuis je werk goed te kunnen doen? Ja, dit is een verantwoordelijkheid van de werkgever. Als je spullen nodig hebt om je werk goed te kunnen doen vanuit je huis, kun je je werkgever verzoeken om te zorgen dat jij deze spullen krijgt. Er zijn werkgevers die op dit moment een vergoeding geven voor het ‘thuiswerken’; de OR kan deze mogelijkheid aankaarten bij jouw werkgever. Is jouw werkgever niet bereid hieraan mee te werken, neem dan contact op met onze juridische afdeling.

Wat betreft doorwerken in de vakanties. Dit is in beginsel alleen mogelijk wanneer dit in overleg met jou wordt bepaald. Dit kan in beginsel dus niet eenzijdig door de werkgever worden opgelegd. Mocht dit wel aan de orde zijn, dan horen wij dat graag. Zie voor meer informatie ook onze faq.

Stand van zaken cao mbo
De huidige cao loopt tot juli van dit jaar. Het was onze bedoeling om leden een mail te sturen, met daarin een uitnodiging voor een aantal ophaalsessies in het noorden, midden en zuiden van het land. Deze ophaalsessies zullen nu begrijpelijkerwijs niet plaatsvinden. Ook hiervoor geldt dat wij natuurlijk open staan voor suggesties. Dit neemt niet weg dat wij wel in overleg zijn met de MBO Raad daar wij wel een loonsverhoging proberen te bewerkstelligen.

Cao-ontwikkelingen
We hebben samen met de andere bonden alle werkdrukplannen geanalyseerd. Hier vind je de flyer, waarin een verzameling staat van de maatregelen die genomen worden om de werkdruk te verlagen. Verder hebben we de huidige cao doorgespit en technische mankementen eruit gehaald. Zo is de cao nu conform de Wet Arbeid en Zorg. Dit betekent dat er conform deze wet in de cao staat dat er niet 4 weken maar ten hoogste 6 weken recht is op verlof bij adoptie of opname van een pleegkind. Ook staat er in de cao nu conform deze wet, het recht op langdurig- en kortdurig zorgverlof. Ook zijn we druk geweest om te bezien hoe nu verder met het huidige functiewaarderingsysteem wat nogal gedateerd is en de functiemix, waarover we recent nog een afspraak hadden bij OCW. Lees hierover ook op onze website en de brief van de minister aan de Tweede Kamer. Tot slot hebben wij leden middels een enquête gevraagd hoe het nu staat met het professional statuut. Wij zullen hen de belangrijkste uitkomsten van deze enquête nog mailen.

De functiemix en de werkdruk zullen onze aandacht blijven houden de komende tijd. Wij vinden het van belang dat er meer werknemers in hogere schalen terechtkomen.

Tot slot
CNV is betrokken bij het landelijk overleg over de coronacrisis. Wij geven via onze kanalen informatie en we overleggen, waar nodig, met jouw werkgever en OCW over alles wat raakt aan jouw positie als medewerker. Heb je hierover vragen of wil je meer betrokken worden of meedenken, mail ons dan.

Blijf gezond en let op elkaar!

Hartelijke groeten,

Myriam Biekens en Floor Provoost (onderhandelaren CNV Onderwijs voor de cao mbo)