Agressieve ouder en leerling

Marjan is werkzaam als docent zorg en welzijn op een vmbo-school. In één van haar klassen verstoren enkele leerlingen al langere tijd de lessen. Ze zijn met andere dingen bezig, praten door de les heen en sturen elkaar voortdurend berichten via hun mobieltjes. Marjan heeft diverse malen waarschuwingen uitgedeeld, telefoons in beslag genomen en leerlingen de klas uitgestuurd. Het helpt allemaal weinig. De studieresultaten van meerdere leerlingen zijn niet goed.

In overleg met haar teamleider besluit Marjan twee leerlingen, die zij als aanstichters ziet, met hun ouders op school uit te nodigen voor een gesprek. Er volgen twee indringende gesprekken waarin aan de betrokken leerlingen en hun ouders duidelijk wordt gemaakt dat een gedragsverandering noodzakelijk is en dat de leerlingen niet in de klas kunnen blijven als het zo door gaat. Het lijkt erop dat de boodschap overkomt. Maar bij de eerstvolgende les ziet Marjan zich opnieuw genoodzaakt de telefoon van een van de twee leerlingen in te nemen. De leerling reageert met schelden en tracht haar telefoon terug te pakken, waarop Marjan het meisje de les uitstuurt.

Handgemeen

Een half uur later is er consternatie in de gang en ziet Marjan door het raam van haar lokaal de leerling en haar woedende moeder op zich af komen, gevolgd CNV door de conciërge en enkele docenten die door het lawaai zijn gealarmeerd. Als de collega’s de moeder proberen tegen te houden ontstaat een handgemeen. Er wordt geschreeuwd, collega’s worden bij de keel gepakt en aan de haren getrokken. De conciërge leidt Marjan het lokaal uit en brengt haar in veiligheid. ‘We pakken je nog wel!’ roept de leerling haar na. De gebelde politie arriveert, waarna de rust terugkeert. De politie spreekt met een aantal betrokkenen. Marjan is overstuur en wordt door haar teamleider naar huis gebracht. De volgende dag meldt zij zich ziek omdat ze niet in staat is te werken.

Onveilig gevoel

Enkele dagen later neemt Marjan contact op met CNV omdat zij zich niet meer veilig voelt op school en niet weet wat haar te wachten staat. Ook is zij bang dat zij door leerlingen of ouders naar huis wordt gevolgd. Zij durft daarom eigenlijk niet meer terug naar deze school. Marjan wordt in contact gebracht met een jurist van CNV. Deze richt namens Marjan tot de schooldirectie en attendeert het schoolbestuur op haar wettelijke verplichting zorg te dragen voor een veilige werkomgeving. Ook wordt de schooldirectie gewezen op haar zorgverplichting en wordt zij gevraagd naar de maatregelen die zij concreet heeft genomen om deze te waarborgen en deze inzichtelijk te maken. Tenslotte wordt de schooldirectie verzocht aan te geven welke aanvullende maatregelen naar aanleiding van het incident worden genomen om de veiligheid van haar docent binnen de school beter te waarborgen.

De jurist van CNV attendeert de schooldirectie op haar wettelijke verplichting zorg te dragen voor een veilige werkomgeving

Juridische Dienst CNV

Andere school

Marjan zou graag de mogelijkheid hebben haar werkzaamheden op een van de andere scholen van het schoolbestuur voort te zetten. Ze is namelijk bang dat ze buiten de school zal worden bedreigd of aangevallen. Na enkele weken komt er een reactie van een jurist van het schoolbestur: de leerling heeft een schorsing gehad en is naar een andere klas overgeplaatst. De moeder heeft een schriftelijke waarschuwing gehad voor haar wangedrag. Marjan krijgt de mogelijkheid om in haar eigen functie te re-integreren op een andere school binnen het schoolbestuur. Volgens het schoolbestuur is de kans echter klein dat er binnenkort vacatures voor een docent zorg en welzijn ontstaan. De school zal met Marjan, in aanwezigheid van haar jurist van CNV, in gesprek gaan om een duurzame oplossing te zoeken.

Re-integratieverplichting

Op de website van het schoolbestuur blijkt echter kort na de brief van de bond een vacature te zijn geplaatst voor een docent zorg en welzijn. Het betreft een vacature op dezelfde school waar Marjan gaat re-integreren. De jurist van Marjan reageert snel en wijst haar collega van het schoolbestuur op de vacature, die nog openstaat. Het schoolbestuur wordt gevraagd haar re-integratieverplichting serieus te nemen en Marjan deze baan aan te bieden. Dat gebeurt aanvankelijk niet, maar na enig aandringen en een sommatie van de jurist van CNV, wordt alsnog ingestemd met het verzoek. Inmiddels is Marjan hersteld en werkt zij als docent zorg en welzijn op haar nieuwe school.

(illustratie: Susi Bikle)

Vragen? Bel met CNV Info, 030 7511003 of mail naar cnvinfo@cnv.nl