CNV-onderzoek: thuiswerken steeds minder populair

Bijna 1 op de 3 thuiswerkers heeft minder vrijheid om thuis te werken dan twee jaar geleden. Ruim een kwart geeft aan dat hun werkgever sceptischer staat tegenover thuiswerken dan twee jaar geleden. 60% is niet vrij om te werken waar ze willen.

Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 1.100 leden wiens werk het toestaat om thuis te werken.

Werknemers zien veel voordelen in thuiswerken. 86% zegt dat thuiswerken zorgt voor een betere werk privé balans, 73% ervaart minder werkstress door thuiswerken en bij 74% draagt thuiswerken bij aan de gezondheid.58% van de respondenten geeft bovendien aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. 1 op de 3 is thuis creatiever, slechts 11% is thuis minder creatief dan op kantoor.

Gemiste kans
‘Thuiswerken kent tal van voordelen voor werknemers. Toch staan werkgevers steeds sceptischer tegenover thuiswerken. Dat is een gemiste kans. De arbeidsmarkt is krap, het ziekteverzuim is hoog. Thuiswerken is een quick win om werknemers tevreden en productief te houden,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Werkprivé balans
 ‘We pleiten er daarom voor dat werknemers de vrijheid behouden om te werken waar ze willen. Het komt de productiviteit immers duidelijk ten goede. Bovendien zorgt thuiswerken voor een betere werk privé balans. Relevant nu steeds meer mensen in de knel komen tussen werk, kinderen, mantelzorg en andere verplichtingen. Zeker onder dertigers en veertigers is het ziekteverzuim hoog om die redenen.'

Thuiswerkkosten
Driekwart van de thuiswerkers ontvangt een thuiswerkvergoeding. 78% geeft echter ook aan dat niet alle thuiswerkkosten door de werkgever worden vergoed. Fortuin: ‘Het zou mooi zijn als werkgevers ruimhartiger zijn in hun thuiswerkvergoedingen. Die liggen doorgaans lager dan reiskosten. Werknemers leggen nu teveel toe terwijl thuiswerken juist zoveel voordelen biedt. De werkkostenregeling biedt hier ook ruimte voor.

Dinsdag populairst
Bij 30% vraagt de werkgever de thuiswerkers om minimaal twee dagen op kantoor te werken, 14% moet minimaal 3 of meer dagen op kantoor aanwezig zijn. Dinsdag is de dag dat de meeste thuiswerkers op kantoor moeten zijn, gevolgd door maandag en donderdag.