Internationaal studeren noodzaak

Luc van Dijk (33) is marketingdocent Hogescholen Utrecht en Windesheim (Zwolle) en voorzitter Sectorgroep HO van CNV Onderwijs.

Het nieuwe kabinet wil bezuinigen op het hoger onderwijs. Voor internationale studenten gaan beperkingen gelden. Dat is een slecht idee! Met dat in het achterhoofd schrijf ik deze column. Al ruim tien jaar hebben we op Utrecht de afstudeerspecialisatie International Communication. De laatste jaren kunnen buitenlandse studenten hieraan meedoen dankzij Erasmusfinanciering. In september gaan we weer van start, met een diverse groep uit vijf verschillende landen. Sinds dit kan, wordt er meer geleerd dan anders. Het is niet alleen de lesstof, maar ook het leren van en met elkaar waardoor studenten veel inspiratie opdoen. En dat geldt net zo goed voor ons als docenten. De manier van samenwerking is anders, de manier van aanspreken is anders. Van de docent, maar ook van elkaar als je het ergens niet mee eens bent. Nederland is vlak èn egalitair. Ik denk dat iedereen kan beamen dat we soms maar een lomp volkje zijn. Wij leren samen hoe het ook anders kan. Tegelijk spreken we elkaar wel aan als dat nodig is, dat kunnen anderen dan weer van ons leren. Een project wordt er immers beter van als je feedback geeft en dat daadwerkelijk gebruikt

Dankzij uitwisselingsbezoeken vallen allerlei vooroordelen weg en neemt het respect voor elkaar toe’

Luc van Dijk-Wijmenga

In november staat er een docentenuitwisseling tussen mijn hogeschool en Tunesische universiteiten gepland. In Noord-Afrika ervaren ze onder meer spanningen door de migratie vanuit zuiderlijker Afrika. Ook is er daar minder vrijheid op sommige fronten. Op andere punten zijn ze juist weer progressiever. Dat veel vrouwen managementposities bekleden is daar bijvoorbeeld heel gewoon. Dankzij dit soort uitwisselingsbezoeken vallen allerlei vooroordelen weg en neemt het respect voor elkaar toe. We snappen elkaar beter en begrijpen nuances. Is het echt zo eenvoudig, even samen optrekken en alles komt goed? Nee. Het is hard werken en je ervoor inzetten, iedere keer weer. Maar de moeite is het zeker waard. En het levert echt wat op: plezierig met elkaar samenleven, internationaal en binnen de grenzen van Nederland. Hopelijk blijven we zo tot in lengte van dagen aantrekkelijk voor veel internationale studenten. Dat is natuurlijk weer goed voor de BV Nederland, zoals ik eerder in dit blad schreef. Internationaal studeren is geen luxe, maar noodzaak voor een kennisland als Nederland.