Leraren van het Jaar 2024 gekozen

Winnaar PO met 25 jaar net zo oud als de verkiezing

Roos van der Linden (PO), Roos Hoornick (SO), Arash Mortezavy (VO) en Eline Gerritsen (MBO) zijn in Theater Singer tot Leraren van het Jaar 2024 verkozen. De winnaars werden bekend gemaakt door staatssecretaris Mariëlle Paul en docent Engels Andrew Niemeijer, voorzitter van de Stichting Leraren van het Jaar en zelf in 2009 uitverkoren.

Roos van der Linden (basisschool De Regenboog, Utrecht) heeft volgens het juryrapport naast haar passie voor goed onderwijs, een heldere missie die ze uitdraagt. De jury is onder de indruk van haar wijsheid. De leerlingen leren niet alleen van háár, maar zij ook van hen. Leuke bijkomstigheid, zij is met 25 jaar net zo oud is als het fenomeen Leraar van het Jaar.

Roos Hoornick (VSO De Ortolaan, Roermond) wordt door haar leerlingen, haar collega’s en de ouders op handen gedragen. Daarnaast straalt zij uit hoe mooi en leuk het is om in het onderwijs te werken. Zij heeft een groot hart voor het speciaal onderwijs en haar levensmotto is: ‘Je mag ondeugend zijn, maar niet liegen’.

Arash Mortezavy (Visser ’t Hooft Lyceum, Leiderdorp) verbindt als docent scheikunde en technologie passie voor het vak met compassie voor de leerling. Hij heeft ook oog voor de individuele behoeften van de leerling en zorgt ervoor dat die alles uit zichzelf kan halen. Hij is empathisch en beschikt over een gezonde dosis humor.

Eline Gerritsen (ROC Nijmegen) is gepassioneerd voor haar studenten en het beroep. Ze ziet de mens achter de student. Je kan jezelf zijn bij haar en daarom durven studenten met problemen naar haar toe te gaan. Ze haalt de praktijk naar binnen in haar lessen en neemt studenten mee naar de praktijk. Een leraar met zoveel kennis en skills is de leraar die je wilt hebben en graag wilt zijn.

Bus met collega’s

’We hadden het als jury echt zwaar’, zegt Daniëlle Woestenberg, bestuurslid onderwijs van CNV. Zij zat in de jury voor het speciaal onderwijs. ‘Hoe vergelijk je drie kandidaten die alle drie op handen worden gedragen door hun collega’s, door de leerlingen en door hun ouders. Die zich alle drie elke dag opnieuw inzetten voor het verbeteren van de allerbelangrijkste sector in Nederland: het onderwijs. Alle drie met een groot hart voor het speciaal onderwijs en het bevorderen van kansengelijkheid. Het is goed dat deze verkiezing er is. Alleen het nomineren levert de kandidaten al veel positieve reacties op. Een van hen vertelde dat er een bus met collega’s was meegekomen naar Laren.’

Ambassadeurs

De vier winnaars zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Dat betekent dat ze gedurende het jaar impact maken door op verschillende momenten het onderwijsvak te promoten en zich in te zetten voor thema’s die de kwaliteit van de beroepsgroep raken.