Streven naar 6 procent meer loon in nieuwe cao PO

Een loonstijging van gemiddeld 6 procent om de koopkracht op peil te houden. Dat is het doel van de bonden voor de nieuwe cao primair onderwijs die per 1 oktober in zou moeten gaan.

Het streven is een cao van een jaar omdat er nog meerdere onderzoeken lopen sinds het vorige akkoord. Die onderzoeken gaan onder meer over de werkcontext schoolleiders, het werkverdelingsplan en pauzetijden. De resultaten daarvan worden meegenomen in een volgende cao.

Professionalisering oop’ers

Het CNV-geluid in de inzet is terug te vinden in aandacht voor de lagere inkomensschalen, door een deel van de looneis als een vast bedrag te vragen en in een verbetering en vergroening van de reiskostenregeling.

Op de cao-agenda ook professionalisering en ontwikkeling van oop’ers, zoals klassenassistenten en leerkrachtondersteuners.

Voorbeeldfuncties

Verder vragen we aandacht voor functiewaardering en de nieuw opgestelde voorbeeldfuncties voor onder andere schooldirecteuren. Het goede gesprek met de leidinggevende moet worden gevoerd om te bepalen of de huidige functieomschrijving nog wel passend is.

Medezeggenschap

Aandacht ook voor het functioneren en de organisatie van medezeggenschap en voor een krachtigere rol van de vakbonden bij de decentrale overleggen over reorganisaties, schoolsluitingen en fusies.