4,9 procent meer loon, snellere doorgroei en oktobertoelage

Onderhandelaarsakkoord primair onderwijs

Breng je stem uit!

Een loonstijging van 4,9 procent, een nieuwe oktobertoelage en gebruik van een elektrische leasefiets. Dat zijn de hoofdpunten uit het vandaag door de bonden met de PO-Raad gesloten onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao primair onderwijs. Daarnaast is een aantal salarisschalen voor onderwijsondersteuners ingekort, waardoor de salarisgroei sneller gaat. De nieuwe cao loopt van 1 oktober 2024 tot 1 november 2025.

‘Dit is een mooi akkoord, met een goede loonstijging. Voor OOP’ers is er extra goed nieuws: de aanpassing van de salarisschalen 1 tot en met 8 pakt voor hen goed uit’, zegt CNV-onderhandelaar Gerlinde Michels. ‘En door de oktobertoelage van €1.640 wordt voor iedereen vanaf schaal 9 (laatste trede) een belangrijk onderscheid tussen onderwijsondersteuners en het overig personeel weggenomen. Leraren en directeuren kregen in hun laatste trede al zo’n toelage.’

Extra aandacht OOP’ers

Ook de loopbaanbegeleiding voor OOP’ers krijgt extra aandacht. Er bestaan veel trajecten voor hen om door te stromen naar leraar, maar ook om te professionaliseren op andere vlakken. Dit uitgebreide aanbod wordt in kaart gebracht, waardoor de leidinggevende de werknemer beter kan ondersteunen. Michels vervolgt: ‘Met name OOP’ers geven aan zich niet altijd veilig te voelen in school. Er komt een onderzoek naar de effectiviteit en werking van maatregelen die scholen nemen om de sociale veiligheid te vergroten. Het onderzoek richt zich ook op leerpunten uit andere sectoren.’

Verdere afspraken: loonkloof blijft dicht

De loonstijging in dit PO-akkoord is ook belangrijk voor het voortgezet onderwijs waar de cao-onderhandelingen eerder deze week stukliepen. Alle sociale partners in het funderend onderwijs willen vasthouden aan de afspraken uit het loonkloofakkoord van 2022, zodat er geen nieuwe kloof tussen PO en VO ontstaat. Michels: ‘We hebben ons best gedaan om tegelijkertijd voor beide sectoren een akkoord te sluiten. De PO-Raad en de VO-raad hebben de (door de overheid bepaalde) gezamenlijke loonruimte voor het funderend onderwijs op tafel gelegd. Die hebben we vertaald in een loonstijging voor het primair onderwijs die voor beide sectoren moet gaan gelden. Voor de sociale partners in de PO-sector staat als een paal boven water dat de loonkloof niet terugkeert. Ongeacht wat er later aan de VO-tafel gebeurt en ongeacht hoe de nu aangekondigde periode van acties in het VO zal verlopen.’

'Voor de sociale partners in de PO-sector staat als een paal boven water dat de loonkloof niet terugkeert'
Gerlinde Michels, cao-bestuurder primair onderwijs

Nieuwe voorbeeldfuncties schoolleiders

Er zijn nieuwe voorbeeldfuncties vastgesteld, met nieuwe waarderingen (FUWA-PO). Deze sluiten beter aan bij het primair onderwijs en de werkzaamheden. Hierdoor zullen werkgevers vóór 1 juli 2025 samen met de werknemers een nieuwe functieomschrijving moeten vaststellen. Schoolleiders die daardoor in een hogere salarisschaal komen krijgen hun nieuwe salaris met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025. De schalen A10 en D11 komen te vervallen.

Leasefiets

CNV maakt zich hard voor groene arbeidsvoorwaarden. Er komt een onderzoek naar verdere verbetering dan wel vergroening van de woon-werkverkeerregeling. Hierop vooruitlopend wordt de mogelijkheid geboden om te experimenteren met een leasefietsregeling. Een elektrische leasefiets maakt het mogelijk om langere reisafstanden per fiets af te leggen en kan een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde zijn die een werkgever fiscaal vriendelijk kan aanbieden. Sociale partners willen ervaring opdoen met de leasefietsregeling.

Werkdruk

In de VO-sector zijn de onderhandelingen stukgelopen op het thema werkdruk. Werkgevers zijn niet bereid om centrale afspraken te maken die voor alle scholen gelden. Ook in de PO-sector bestaat grote werkdruk. De komende tijd gaan vakbonden en werkgevers aan de slag met de uitkomsten van verschillende onderzoeken die binnenkort worden afgerond. Dit moet leiden tot afspraken over werkdruk in de komende cao. Het recht op onbereikbaarheid is in ieder geval vastgelegd voor ouders/verzorgers op niet-werkdagen en op werkdagen na 18 uur.

Leden nu aan zet

Het resultaat leggen we ter stemming aan onze leden voor. Zij geven aan of het resultaat voldoende is (je stemt voor) of onvoldoende is (je stemt tegen). Stemmen kan tot en met 14 oktober 2024, 12 uur.

Stemt het merendeel van de CNV-leden vóór? Dan kan het CNV een cao-akkoord sluiten met de PO-Raad en kunnen de afspraken ingaan. Stemt het merendeel van de CNV-leden tégen? Dan ondertekent het CNV niet. Toch kan het zijn dat de cao er komt als CNV-leden tegen stemmen. Dit is ook afhankelijk van de uitslag van de stemming van de andere deelnemende vakbonden. Als er bij hen vóór gestemd wordt, dan wordt er ondertekend.

Wordt bij alle bonden tégen gestemd? Dan is er nog geen nieuwe cao Primair Onderwijs. CNV leden zullen dan in actie moeten komen om te kijken of we er samen meer uit kunnen slepen.

Ben je nog geen lid?

Wil jij je als niet-lid ook uitspreken over het onderhandelaarsakkoord? Sluit je dan vóór 14 oktober aan om mee te kunnen stemmen! Vergeet niet je aanvullende gegevens door te geven via het online formulier dat je direct na aansluiting per email van ons ontvangt. Pas dan kun jij als nieuw lid je stem uitbrengen over het onderhandelaarsakkoord. Sluit je nu snel aan en breng je stem uit! Samen staan we sterk.

Houd de cao Primair Onderwijs in de gaten voor nieuwe updates

Bekijk de details van het onderhandelaarsakkoord