CNV-onderzoek: vroegpensioen is belangrijkste dat nieuwe kabinet moet regelen

Een zwaar werk-regeling tot stand brengen is het belangrijkste dat dit nieuwe kabinet voor werkenden moet doen. Dit blijkt uit nieuw CNV-onderzoek onder 2300 werkenden over het nieuwe kabinet. Op tweede staat het aanpakken van de hoge belasting op arbeid, gevolgd door het bevriezen van de AOW-leeftijd.

‘Het ontbreken van een regeling waarbij mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken, zit veel mensen duidelijk dwars. Niet vreemd: bijna de helft van onze leden denkt hun pensioenleeftijd niet gezond te kunnen halen. We roepen het kabinet dus op om vaart te maken met deze regeling,’ stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter. Slechts 1 op de 6 ondervraagden verwacht dat deze regeling er voor eind 2024 zal zijn. Het CNV wil voor half september de zwaar werk-regeling beklonken hebben met het nieuwe kabinet.

Bezuinigingen
Een grote zorg van de ondervraagden is dat werkenden opdraaien voor de bezuinigingen die het nieuwe kabinet moet doorvoeren. Bijna 4 op de 5 verwacht dat werkenden steeds meer belasting moeten betalen. Een krappe meerderheid maakt zich zorgen dat het nieuwe kabinet bezuinigt op sociale zekerheid (54%) en dat het kabinet gaat snijden in zekerheden voor werkenden, zoals de ontslagbescherming (61%). 1 op de 3 denkt dat lagere inkomens nog moeilijker rond zullen komen.

Prinsjesdag
‘Het CNV is niet gerust op de eerste signalen uit het hoofdlijnenakkoord, waarin de verkorting van de WW wordt aangekondigd en het minimumloon niet verder zal stijgen. Nu we richting Prinsjesdag gaan is de oproep van CNV helder: laat werkenden niet de prijs betalen voor bezuinigingen van het nieuwe kabinet,’ aldus Fortuin.

Laag vertrouwen
Slechts 1 op de 5 CNV-leden heeft vertrouwen in het nieuwe kabinet. Een meerderheid (54%) verwacht binnen een jaar nieuwe verkiezingen. De helft verwacht van dit kabinet niet meer dan van het vorige kabinet. ‘Het CNV beoordeelt het kabinet op haar daden. We willen het signaal vanuit onze leden echter geven dat het vertrouwen nog niet hoog is. Wij staan er constructief in en gaan graag aan de slag voor werkend Nederland.’