Subsidieregeling verbetering basisvaardigheden 2023 opengesteld

Extra geld niet toereikend voor alle 7000 scholen

De subsidieregeling voor de verbetering van de basisvaardigheden is opengesteld. Vorige week donderdag 23 maart werd de nieuwe regeling voor dit jaar gelanceerd waarmee het kabinet hoopt op gerichtere bekostiging. CNV Onderwijs vindt de aanpak onvoldoende en pleit voor proactief beleid en structurele middelen.

Subsidieregeling niet toereikend

Het extra geld om kinderen beter te leren lezen, schrijven en rekenen is niet toereikend om alle 7000 scholen de benodigde hulp te bieden. Met het huidige budget komen er niet meer dan 2200 scholen in het primair en voortgezet onderwijs in aanmerking voor de huidige subsidie. Deze subsidieregeling komt dus nog steeds niet structureel voor iedere school beschikbaar!

Wat wil CNV?

Scholen hebben behoefte aan proactief beleid en structurele middelen. Rekenen en taal zijn basistaken van het onderwijs. CNV Onderwijs zet vraagtekens bij de manier waarop het budget beschikbaar wordt gesteld. Waarom is er gekozen voor een subsidieregeling waarbij er nog steeds scholen buiten de boot vallen? Daarnaast blijft OCW insteken op controle van alle scholen, subsidie of geen subsidie. Wij vinden dit een toonbeeld van inconsistent kabinetsbeleid.

Subsidie aanvragen? Wees er snel bij!

Volgens OCW zijn er inmiddels al 1000 aanmeldingen ingediend. Als school moet je er dus snel bij zijn wil je nog aanspraak maken op het extra geld. Voor dit jaar kunnen scholen via twee verschillende subsidieregelingen aanspraak maken op de subsidie:

  1. De prioriteitscholen waarvan de inspectie heeft gezegd dat de school het predicaat zeer zwak of onvoldoende heeft.
  2. De andere subsidieregeling geldt voor alle overige scholen.

Lees hier alles over de Verbetering basisvaardigheden 2023