Kabinet wil (tijdelijk) werklozen inzetten om cruciale sectoren te ontlasten

Het effect van de coronacrisis op verschillende sectoren verschilt enorm. Terwijl sommige sectoren nagenoeg stil zijn komen te liggen, zoals de horeca en evenementenbranche, staat het personeel op andere plekken onder grote druk, zoals in de zorg en het onderwijs.

Het kabinet gaat nu de mogelijkheid onderzoeken om die twee uitersten met elkaar in contact te brengen. Mensen uit de ene sector gaan in een andere sector aan de slag om de werkdruk daar te verlichten. In de media zijn daarvan de afgelopen tijd al diverse voorbeelden te zien geweest, van bijvoorbeeld horecapersoneel dat aan de slag gaat in verpleeghuizen. Het kabinet wil dit gaan uitbreiden en in kaart brengen waar de inzet van extra mensen kan helpen bij het verlenen van cruciale dienstverlening. Het gaat dan om (tijdelijke) banen voor coronaondersteuning voor bijvoorbeeld het komend halfjaar.

Zo snijdt het mes aan twee kanten. De maatschappelijke crisis wordt verzacht in cruciale sectoren en het virus bestreden, terwijl mensen die niet naar hun werk kunnen of geen werk meer hebben, weer perspectief krijgen. Het tijdelijk inspringen en ervaring opdoen in andere sectoren heeft een vrijwillig karakter.

CNV Zorg & Welzijn is blij met de plannen van het kabinet. Voorzitter Anneke Westerlaken: ‘Het gaat natuurlijk niet om het overnemen van werk waarvoor je een BIG-registratie moet hebben. Maar er zijn veel andere taken die het zorgpersoneel kunnen ontlasten. Denk bijvoorbeeld aan toezicht op het naleven van maatregelen, het ontvangen van patiënten of bezoekers in zorginstellingen of het aanvullen van voorraden en materialen. Bovendien zal het veel mensen een voldaan gevoel geven om op deze manier toch een steentje bij te kunnen dragen bij het bestrijden van de crisis.’

Nu spant CNV Zorg & Welzijn zich ook al tot het uiterste in om extra personeel voor de zorg te werven. Tijdelijk én vast. Zo is CNV actief betrokken bij Extra handen voor de Zorg om werknemers met en zonder zorgachtergrond voor de zorg aan te trekken. Ook is de bond deelnemer in de Nationale Zorgklas, een programma om mensen in een week online te scholen. Ook zet CNV Zorg & Welzijn zich in voor instroom en behoud van zorgpersoneel middels loopbaanadvies onder de noemer Sterk in je Werk. Daarnaast is er een samenwerkingsverband met andere CNV-bonden in een werkgroep Van werk naar werk, die druk bezig is om mensen die (tijdelijk) zonder werk zitten naar ander werk te begeleiden. De CNV-bonden zetten zich er dus vol voor in om iedereen aan het werk te krijgen en te houden.