Kamer bijgepraat over aanbevelingen bij aanpak lerarentekort

Nederlands bekendste zijinstromer en de aanjager van de aanpak lerarentekort, Merel van Vroonhoven, deelde vandaag in de Tweede Kamer haar aanbevelingen. In haar introductie maakte ze het al duidelijk: het lerarentekort is niet iets waar we aan moeten gaan wennen. Het probleem is groot; alleen al in de stad Den Haag wordt momenteel naar vierhonderd leraren gezocht.

Gelukkig is er volgens Van Vroonhoven genoeg aan te doen. Zo moet er meer regionaal worden samengewerkt tussen schoolbesturen om carrière-perspectief te bieden én vacatures ook voor mensen van buiten het onderwijs open te stellen.

De vrijblijvendheid en de concurrentie moeten daarbij verdwijnen. Verder moet er meer maatwerk komen voor de zijinstromers. En meer begeleiding in de school om te voorkomen dat ze afhaken.

Ook stipt Van Vroonhoven de salariskwestie aan. Volgens haar wordt het lerarentekort niet opgelost als je het salarisprobleem niet adresseert. ‘Niks doen daaraan is geen optie’, zei ze duidelijk. Voor leraren, en zeker ook voor schoolleiders en de ondersteuning bij het onderwijsproces.

CNV Onderwijs sluit zich aan bij bovenstaande aanbevelingen van Van Vroonhoven en zal in aanloop naar het Kameroverleg volgende week de Kamerleden wijzen op het belang van een snelle en gedegen aanpak van het lerarentekort. CNV vraagt daarbij ook nadrukkelijk aandacht voor behoud van professionals in het onderwijs. De uitstroom is te groot.

Naar aanleiding van de aanbevelingen komt er een taskforce van de sociale partners en andere belanghebbenden die zich inzet voor een betere onderwijsarbeidsmarkt. Ook CNV Onderwijs is hierbij actief betrokken.