Kamermeerderheid voor btw-verhoging schoolboeken

Op 10 juni 2024 heeft de Tweede Kamer over een btw-verhoging op schoolboeken gesproken. Deze gaat van 9 naar 21 procent. De motie waarin de Kamer zich kon uitspreken tegen dit plan haalde het niet. De aanstaande coalitie stemde tegen.

Het is een teleurstellende boodschap. Het gevolg is dat scholen gedwongen worden te kiezen voor leermiddelen van mindere kwaliteit óf moeten kiezen tussen leermiddelen en personeel. In het hoofdlijnenakkoord staan veel opdrachten voor het onderwijs. Hoe daaraan gewerkt gaat worden, is nog niet duidelijk, maar dit soort bezuinigingsmaatregelen helpt niet om de gestelde doelen te halen.

CNVS-voorzitter Wilma Salzmann: “Deze week reageerden de demissionair ministers positief op het advies van de Onderwijsraad ‘Onderwijs als investering’. Daarin staat dat uitgaven in het onderwijs vooral beschouwd worden als kosten zonder opbrengsten. Ze zijn juist een investering in het verdienvermogen van individu en samenleving. Díe mentaliteit wil ik terugzien in het gesprek over leermiddelen.”

CNV riep voorafgaand aan het debat via een gezamenlijke brief op om een uitzondering te maken voor leermiddelen. Daarin staat hoeveel geld deze maatregel kost: “Een voorzichtige indicatie laat ons zien dat het primair onderwijs jaarlijks circa €225 miljoen besteedt aan leermiddelen, een schatting in het voortgezet onderwijs over 2023 komt neer op een bedrag van €322 miljoen. De verhoging van het belastingtarief zorgt voor een kostenstijging van €60 miljoen.”

Brief