Ook bij nieuwe Covid-variant veilig blijven werken op school

In de persconferentie van 14 december kondigde minister-president Rutte aan dat scholen in ieder geval tot 18 januari thuisonderwijs zouden verzorgen. In het debat in de Tweede Kamer dat daarop volgde, gaf hij aan dat hij gedurende de kerstvakantie de besmettingscijfers zou monitoren met het oog op een, door D66 en GroenLinks gevraagde, mogelijk eerdere openstelling van het funderend onderwijs.

Inmiddels zijn we enkele weken verder en wordt Nederland geconfronteerd met een Britse Covid-19 variant. Deze lijkt niet tot zwaardere symptomen bij patiënten te leiden. Wel lijkt deze Covid-variant voor een snellere besmetting te zorgen.

Bij CNV Onderwijs merken we dat er onrust ontstaat over de consequenties van deze variant voor de veiligheid van leerlingen en personeel. Als gevolg van deze nieuwe informatie kan een school ertoe besluiten om de (gedeeltelijke) openstelling voor kwetsbare leerlingen, bijvoorbeeld in (v)so, nog eens opnieuw te bekijken.

Maak je je zorgen als ouder, onderwijsondersteuner of leraar of ervaar je een bestuurlijk dilemma als schoolleider? Weet dan dat CNV Onderwijs voor je klaar staat. Wij zijn er voor jou. Kijk hieronder bij onze FAQ's of neem contact op met ons meldpunt via 030-751 1003. Je kunt je verhaal bij ons kwijt en we kunnen je adviseren over wat je in jouw situatie het beste kunt doen.

Veelgestelde vragen

Wat is er anders aan de nieuwe varianten van COVID?
In Groot-Brittannië en in Zuid-Afrika zijn onlangs nieuwe versies van het virus opgedoken, die inmiddels ook in Nederland en andere landen zijn vastgesteld. De 'Zuid-Afrikaanse variant' maakt jongeren mogelijk ernstiger ziek dan de eerdere versies. De ‘Britse variant’, die ook in Nederland geconstateerd is, is besmettelijker dan de eerdere versies.

Wat is er veranderd in het advies over de schoolsluiting n.a.v. de nieuwe COVID-variant in Nederland afkomstig uit Groot-Brittannië?
In het advies van het kabinet is niets veranderd. Op 12 januari geeft het kabinet informatie over de organisatie van het onderwijs vanaf 18 januari.

Wat kunnen scholen beslissen over gedeeltelijk fysiek onderwijs naar aanleiding van de nieuwe COVID-variant in Nederland afkomstig uit Groot-Brittannië?
Scholen hebben dezelfde ruimte om te beslissen over gedeeltelijk fysiek onderwijs als vóór de vakantie:
- Er is tot 18 januari sprake van thuisonderwijs.
- Scholen kunnen leerlingen die zij aanmerken als behorende tot een kwetsbare doelgroep fysiek onderwijs geven op school.
- Voor leerlingen van ouders met cruciale beroepen moet opvang geregeld worden.
Als een school ertoe besluit om gedeeltelijk fysiek onderwijs terug te draaien op basis van de nieuwe COVID-variant, dan geldt dit voor leerlingen die tot een kwetsbare doelgroep behoren. Leerlingen van ouders met cruciale beroepen moeten nog steeds opgevangen worden, tenzij het kabinet haar advies hieromtrent aanpast.