Oproep aan schoolleiders: ga met bestuur in gesprek over functiewaardering

[caption id="attachment_11814" align="alignleft" width="300"] foto: Elly Verkennis[/caption]

De salaristabellen voor schoolleiders zijn veranderd dankzij de nieuwe cao primair onderwijs. Daarmee is er ook een verplichting om de functie van schoolleider te actualiseren en herwaarderen in het functiegebouw. Uit een peiling van CNV Schoolleiders blijkt dat dit op veel scholen nog niet is gebeurd. Daar waar dit wel het geval is, leidde het  vaak niet tot de gewenste hogere inschaling.

Natuurlijk is er begrip voor het feit dat de coronacrisis de aandacht had. Maar wacht niet af omdat de uiterlijke termijn voor het aanpassen van het functieboek is verschoven van 1 augustus naar 1 november. Loop niet het risico dat de nieuwe functiebeschrijvingen voor schoolleiders in het primair onderwijs door tijdgebrek zonder een goed gesprek in het functieboek worden geschoven. En zeker niet zonder dat je gesproken hebt over het herwaarderen van je functie!

Verantwoordelijkheden


Agendeer het gesprek met het bestuur, je eerste gesprekspartner. Voorkom dat je alleen achteraf een mening kan geven over een voltooid functieboek. Jouw bestuur schetst de nieuwe situatie en de GMR wordt geraadpleegd om tot besluitvorming te komen. Een belangrijk uitgangspunt voor het inschalen van salaris is dat wordt gekeken naar de verantwoordelijkheden die je als schoolleider hebt en niet alleen naar de grootte van de school waar je werkt. Geef aan of de verantwoordelijkheden die je hebt nog passen bij het werk dat dagelijks van je gevraagd wordt. Check of je op een lijn zit lijn zit met je bestuur en zorg dat zij goed geïnformeerd in gesprek gaat met de GMR.

Bezwaar aantekenen


Wanneer het functieboek is aangepast ga je praten met het bestuur over de inschaling. Daarna word je benoemd in de nieuwe functie. Je wordt uiterlijk 1 augustus ingeschaald - met terugwerkende kracht als dit wordt besloten tussen augustus en 1 november. Word je lager ingeschaald, dan behoud je je huidige salaris en uitzicht op periodieken conform de nu geldende inschaling. Als je het oneens bent, kan je bezwaar indienen bij een interne bezwarencommissie. Als die op jouw school niet aanwezig is, kan dat binnen zes weken bij de Landelijke Bezwarencommissie Functiewaardering. Onze adviseurs helpen je bij twijfel op weg, of staan je bij wanneer je een geschil aan de rechter voor legt.

Functieboek


Stichtingen of scholen hebben ook in de huidige situatie functiebeschrijvingen in het functieboek. Deze moeten gekoppeld worden aan de aan de nieuwe salaristabellen. Er kan besloten worden dat de functiebeschrijvingen op jouw school actueel zijn. Er vinden geen aanpassingen plaats en de beschrijving wordt overgenomen in het nieuwe functieboek. Als er noodzaak is tot aanpassingen zijn er twee mogelijkheden. Er wordt gebruik gemaakt van de voorbeeldfunctiebeschrijvingen die wij mede hebben opgesteld of er wordt een eigen functiebeschrijving geschreven. In het laatste geval moet deze worden goedgekeurd volgens de normen van het functiewaarderingsysteem  (Fuwasys). De salaristabellen liggen vast in de cao en kunnen niet worden aangepast.