‘Schoolleiders, pak de ruimte die je nodig hebt’

[caption id="attachment_11830" align="alignleft" width="300"] foto: Wilbert van Woensel[/caption]

Vandaag is een heftige dag: de scholen gaan morgen dicht en vandaag moeten knopen doorgehakt worden om duidelijkheid te verschaffen. Voor je team, voor de leerlingen en voor hun ouders. CNV Schoolleiders adviseert: pak de ruimte die je nodig hebt.

De vorige lockdown leerde ons veel lessen over digitale didactiek, over leerlingen die niet meer in beeld waren, het beleggen van verantwoordelijkheden, het belang van overleg en het kaderen van wat mogelijk is.

Niet meteen


CNV schoolleiders heeft er samen met CNV onderwijs voor gepleit om scholen de ruimte te geven om de geleerde lessen om te zetten in een concreet plan. Het ministerie van Onderwijs benadrukt dat woensdag tot en met vrijdag gebruikt kunnen worden om voorrang te geven aan het vormgeven van onderwijs op afstand. Starten met online onderwijs hoeft dus niet meteen vanaf 16 december.

Impact


Natuurlijk begin je niet op nul. Elke school heeft voorbereidingen getroffen. Jouw school heeft haar specifieke uitdagingen. Misschien liggen die voornamelijk bij de voorbereiding van lessen voor na de vakantie. Misschien investeer je deze drie dagen in het contact met ouders van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben en via de digitale snelweg buiten beeld vallen. Ga het gesprek aan met je team, zodat zij met focus de voorbereidingsfase vorm kunnen geven. Of creëer een moment waarop zij de impact van deze week samen kunnen beleven. Jij weet het beste wat jouw school en team op dit moment nodig heeft.

Rust bewaken


Wat de invulling ook is: pak de ruimte die je nodig hebt. Bewaak de rust voor het onderwijspersoneel, de onderwijsondersteuners en jezelf, juist nu iedereen concrete antwoorden verwacht. Voor het behoud van je mensen en voor de kwaliteit van het online onderwijs dat je na de kerstvakantie gaat bieden. Sterkte en succes deze dagen!