Subsidieaanvragen capaciteitsverhoging en ventilatie in scholen

Scholen hebben nu de mogelijkheid om twee subsidies aan te vragen die al eerder zijn aangekondigd. Extra handen in en om de klas, voor een tijdelijke capaciteitsverhoging (t/m 24 januari) en de specifieke uitkering ventilatie in scholen (t/m 30 juni)


Het doel van eerstgenoemde regeling is om scholen de benodigde extra hulp en ondersteuning te geven, noodzakelijk om het onderwijs tijdens de coronacrisis te continueren, zodat onderwijsachterstanden zoveel mogelijk worden voorkomen en teruggedrongen. Door deze regeling kunnen meer mensen worden ingezet voor vervanging. Tevens komt de inzet van extra personeel ten goede aan de vermindering van de werkdruk van het onderwijspersoneel. Het gaat hier dan zowel om banen die er voor corona nog niet waren (extra schoonmaak, toezicht op coronamaatregelen, ICT-ondersteuning), als ook om de inzet van studenten van bijvoorbeeld lerarenopleidingen, bekwaam personeel (vakspecialistische zzp'ers) en bevoegd personeel (docenten, onderwijsassistenten).

Ventilatie


Scholen hadden afgelopen december al de mogelijkheid om via de gemeente ventilatie-aanpassingen aan het gebouw in te zetten voor de specifieke uitkering rond ventilatie in scholen. De aanvraag zelf kon echter nog niet aangevraagd worden. Inmiddels kan dat wel. De regeling heeft tot doel om projecten te stimuleren waarmee door noodzakelijke en energiezuinige maatregelen het binnenklimaat in bestaande schoolgebouwen kan worden verbeterd. De coronacrisis heeft het belang van goede ventilatie in gebouwen, en scholen in het bijzonder, onderschreven. Het kabinet heeft daarom besloten in te zetten op het verbeteren van het binnenklimaat, oftewel het frisser maken van scholen. Hierbij gaat het om het verhelpen van situaties waar niet aan de regelgeving of aanvullende richtlijnen wat betreft het binnenklimaat wordt voldaan.