"Voor goed onderwijs zijn goede leidinggevenden cruciaal"

Het is de Week van het Onderwijs. ‘Voor goed onderwijs zijn goede leidinggevenden cruciaal’ is het motto van CNV Schoolleiders. “Voor mij is dat essentieel”, vertelt voorzitter Wilma Salzmann. “Ik zie het dagelijks in de praktijk. De onderwijsinspectie concludeert dat bij scholen met het keurmerk ‘goed’ leidinggevenden werken, die de complexe vaardigheden van het schoolleiderschap beheersen. Tegelijkertijd hoor ik in mijn omgeving uitspraken die het tegenovergestelde aangeven, ook van mensen die het helemaal eens zijn met ons statement. ‘Hoge bomen vangen veel wind’, ‘als directeur kies je zelf voor een positie, waarin mensen kritiek op je mogen hebben’ of ‘adjunct-directeuren in het voortgezet onderwijs zijn docenten met wat coördinerende taken, laat die mensen weer gaan lesgeven.’”

Schoolleiders zelf kunnen er ook wat van, aldus Salzmann. “We zeggen niet snel in de school dat we vinden dat we iets willen inzake onze eigen arbeidsvoorwaarden. Als ik leidinggevenden vraag wat zij binnen CNV willen bereiken voor schoolleiders, noemen zij vaak zaken die ze willen verbeteren voor hun team. Ik begrijp het, want ook ik doe mijn werk goed als ik de randvoorwaarden schep, waarmee mijn team optimaal kan presteren. Maar we helpen zo niet altijd mee in het uitdragen van de cruciale rol van leidinggevenden.”

“Een Week van het Onderwijs is daarom voor mij zo belangrijk. Want behalve de belangen van leidinggevenden in cao’s zie ik CNV Schoolleiders als een plek waar we verhalen delen. Zo maken we beeldend hoe belangrijk leidinggevenden zijn. Zo werken we aan beroepstrots”, vindt Salzmann. “Dit jaar spraken we voor ons vakblad SchoolLeidend NL met leidinggevenden in het hbo over het werken met leeruitkomsten. Voor het volgende nummer gaan we in gesprek met een directeur uit het praktijkonderwijs over het voorbereiden van leerlingen op het leven. En in de editie die vorige week op de mat is gevallen, lees je het artikel over De School in Zandvoort, die vijftig weken per jaar open is en anders omgaat met onderwijstijd.”

“Successen mogen gedeeld worden. Daarom is het zo mooi om voorzitter te zijn van een club waar we de liefde voor het onderwijs en de kinderen delen met goede arbeidsvoorwaarden: hier vinden we elkaar en verbinden we ons met onze missie. Sterke leidinggevenden in het onderwijs!”