Geen mobieltjes in de klas, behalve bij noodzaak voor onderwijs

Whatsappen, video’s op TikTok bekijken of Snapchats versturen tijdens de les: mobiele telefoons in de klas zorgen voor veel afleiding en slechtere leerprestaties. Vanaf 1 januari 2024 geldt het advies van CNV Onderwijs, het ministerie van Onderwijs en de andere bonden: geen mobieltjes in de klas, tenzij ze noodzakelijk zijn.

Mobieltjes nadelig effect

Recente onderzoeken tonen steeds meer bewijs dat mobieltjes in de klas schadelijk kunnen zijn voor de concentratie en prestaties van leerlingen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling waar we leerlingen tegen willen beschermen. Daarom benadrukken we nu: geen mobieltjes in de klas! Dit geldt ook voor andere devices en smartwatches. Het doel is om een optimale leeromgeving te creëren waarin leerlingen zich ongestoord kunnen focussen op hun lessen.

Duidelijkheid en rust in de klas

De landelijke afspraak biedt duidelijkheid voor leraren en schoolleiders, en vermindert discussies in de klas. Tegelijkertijd hebben scholen de ruimte om binnen deze norm aanvullende afspraken te maken die passen bij hun eigen onderwijsvisie. In bepaalde situaties waarin mobiele telefoons of andere devices noodzakelijk zijn, voor het onderwijs of bijvoorbeeld om medische redenen, geldt de richtlijn niet. Het is aan de scholen zelf om een plan op te stellen dat past bij hun school en hoe zij om gaan met uitzonderingen.

Voor leerlingen in het speciaal onderwijs, waarbij mobiele telefoons vanwege veiligheid en medische redenen essentieel kunnen zijn, worden er aparte afspraken gemaakt. Deze afspraken zullen in oktober volgen, met het oog op een veilige en inclusieve leeromgeving voor alle leerlingen.

Het belang van medezeggenschap

We zijn ons ervan bewust dat het maken van afspraken over mobieltjes in de klas een uitdagend proces is maar het is noodzakelijk. Belangrijk is wel dat alle betrokken partijen, zoals leraren en ouders de mogelijkheid hebben om mee te praten en invloed uit te oefenen op deze kwestie. Door de verantwoordelijkheid bij de scholen zelf te leggen, wordt er ruimte geboden voor verdere afspraken die passen bij de specifieke behoeften van elke school. Dit is essentieel voor een blijvende en breed gedragen verandering in het onderwijslandschap.

Hulp bij medezeggenschap?

CNV biedt trainingen, advies en begeleiding aan (G)MR-leden en teams in het onderwijs. Financieel beleid, het geven van adviezen, werken aan een scholingsplan of de basis van medezeggenschap: bekijk het aanbod in de CNV Academie of neem contact op met Jacqueline Grevengoed via mail of 030 7511747.