Het “lef” ontbreekt in het hoofdlijnenakkoord

Stichting van het Onderwijs stuurt brief aan ministerie OCW

CNV vindt dat het “lef” ontbreekt in het hoofdlijnenakkoord “Hoop, lef en trots” als het gaat om het versterken van onderwijs. Onderwijzen is vooruitzien. Onderwijs staat aan de basis voor een welvarende toekomst van ons land. We maken ons daarom zorgen over het coalitieakkoord, met name over de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek én het respecteren van de autonomie van leraren en de academische vrijheid.

Brief aan minister Bruins en Paul

Stichting van het Onderwijs, waarbij CNV is aangesloten, stuurde een brief hierover aan minister Bruins en minister Paul van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Met daarin onze gedeelde zorgen over de bezuinigingen op onderwijs en onderzoek én het respecteren van de autonomie van leraren en de academische vrijheid.

Zorgen over bezuinigingen

We maken ons zorgen over de aangekondigde bezuinigingen en roepen het nieuwe kabinet op om deze terug te draaien. Zoals:

  • de verkapte bezuiniging van de btw-verhoging op leermiddelen, van 9% naar 21%;
  • de ‘langstudeerboete’;
  • de voorgenomen bezuinigingen op de sectorplannen (structureel 215 miljoen euro), het Fonds Onderzoek en Wetenschap (in totaal 1,1 miljard euro) en de instroom van internationale studenten (structureel 293 miljoen euro);
  • en de plannen om het de generieke taakstelling subsidies met 1 miljard terug te brengen.

Autonomie van leraren en academische vrijheid

Actuele wetenschappelijke inzichten over onderwijskunde en didactiek maken dat het onderwijs mee blijft gaan met de tijd. Daarbij staat voorop dat leraren autonoom hun vak uit kunnen oefenen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat het onderwijs ‘politiek neutraal’ moet zijn, dit wekt de indruk dat hieraan getwijfeld wordt. In een democratische rechtsstaat is het vanzelfsprekend dat er geen politieke bemoeienis is in de klaslokalen. Het is essentieel dat leraren leerlingen kritisch leren denken en maatschappelijke kwesties besproken kunnen worden. Wij verzoeken de coalitie om de autonomie van leraren en academische vrijheid te respecteren en de Kamer om dat te controleren.

Onderwijs is een investering

Het onderwijs is het fundament van onze samenleving en economie. Maar intussen is er een enorm tekort aan vakmensen. Dit vraagt om permanente investeringen. We kunnen het ons eenvoudigweg niet permitteren om niet te investeren in ons onderwijs. Alleen door te investeren in onderwijs kunnen we de kwaliteit en toegankelijkheid waarborgen. Daarom liet CNV zich ook al eerder horen over de bezuinigingen, maar dan die in het funderend onderwijs.