Waarom is het verstandig om altijd je eindafrekening te controleren?

Bij uitdiensttreding ontvang je uiterlijk de maand erna de eindafrekening. Daarin wordt alles dat nog openstaat aan loon en loonbestanddelen betrokken zoals vakantiegeld, eindejaarsuitkering en verlofuren.

Het komt geregeld voor dat de eindafrekening niet klopt en dat zien we vaak terug bij de uitbetaling van verlofuren. Daarom geven we je hiervoor enkele belangrijke tips:

  1. Controleer of het uit te betalen verlofsaldo correct is.
  2. Controleer of laat controleren of verlofuren (on)terecht zijn komen te vervallen.
  3. Maak voor je eigen administratie altijd een screenshot van je verlofsaldo.
  4. Ga na in je cao of overuren en/of meeruren (ook wel plusuren) uitbetaald dienen te worden en dus moeten worden betrokken in de eindafrekening. Zo ja, dan vind je in je cao ook terug tegen welk uurloon en of er een toeslag van toepassing is.

Is eenmaal duidelijk welk verlofsaldo dient te worden uitbetaald, dan is de vraag tegen welk uurloon. Op je loonstrook staat een uurloon weergegeven, maar dat is vaak het basisuurloon. Verlofuren dienen in ieder geval te worden uitbetaald tegen het basisuurloon plus vakantiegeld en eindejaarsuitkering, maar ook andere structurele toelagen en loonbestanddelen kunnen daartoe behoren.

Kom je er achteraf achter dat je eindafrekening niet klopt, dan moet je binnen vijf jaar een loonvordering indienen om verjaring te voorkomen.

Spreek je met je werkgever een vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van het dienstverband af, let er dan op of daarin het verlofsaldo expliciet wordt genoemd. Is dat het geval en kom je er achteraf achter dat het saldo niet klopt, dan kun je na afloop van de bedenktermijn daarvoor geen loonvordering meer indienen.

Heb je hierbij hulp nodig, schroom niet om contact met ons op te nemen via CNV Info.

Juridisch advies nodig?

Stel, je wordt plotseling ontslagen zonder reden, je bent verwikkeld in een hoogoplopende ruzie met je baas of je nieuwe badkamer wordt niet geleverd. Dan is het fijn om te weten dat je als CNV-lid altijd onze hulp kunt inschakelen. Voor juridische problemen op je werk en privé.