Acties rondom regeling voor vervroegde uittreding (RVU) uitgesteld

CNV-bestuurders hebben samen met kaderleden van verschillende bedrijven de acties rondom de regeling voor vervroegde uittreding (RVU) besproken. Hoewel stadsvervoerbedrijven GVB, HTM en RET klaar zijn voor korte acties, zijn streekvervoer en spoor nog niet zover. Daarom is besloten de acties uit te stellen tot na de zomer.

Eerder werd in een nieuwsbrief gewezen op mogelijke acties in verband met de zware beroepen regeling (RVU). Eerst zou worden afgewacht wat de Tweede Kamer zou doen tijdens het debat over pensioenen. Inmiddels is duidelijk dat het demissionaire kabinet geen stappen meer zal ondernemen omtrent deze regeling en dat de nieuwe coalitie nog geen standpunt heeft ingenomen. Daarom wordt nu gefocust op het nieuwe kabinet en worden de acties na de zomer gepland voor meer effectiviteit.

Hoofdlijnenakkoord en politieke steun

Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen die het nieuwe kabinet willen vormen, vermeldt de RVU niet, waardoor het een vrije kwestie blijft. Dit betekent dat alle partijen in de Tweede Kamer benaderd kunnen worden om steun te vragen voor een structurele RVU-regeling vanaf 1 januari 2026.

Overleg met bedrijven

De afgelopen tijd is constructief overleg gevoerd met verschillende bedrijven over de noodzaak van acties. Werkgevers erkennen het belang van de regeling en rekenen op brede actie vanuit zowel spoor als streekvervoer. Aangezien deze sectoren nog niet klaar zijn voor acties, wordt ervoor gekozen de acties van stadsvervoer, spoor en streekvervoer gezamenlijk te coördineren, in samenwerking met zowel werknemers als werkgevers.

Vervolgacties

Bestuurders en kaderleden vinden het strategisch beter om te focussen op een nieuw kabinet. Met nieuwe politieke verhoudingen zullen de acties verder worden gepland, mogelijk rondom Prinsjesdag. De komende periode wordt men actief geïnformeerd en worden interne draaiboeken voor de acties voorbereid, waarbij alleen de exacte datum in september nog openstaat.

Blijf op de hoogte

Houd de cao-pagina in de gaten voor het laatste nieuws

Sluit je ook aan!

Word nu lid voor slechts € 24 voor de eerste 6 maanden. Je profiteert meteen van alle lidmaatschapsvoordelen.

  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • CNV Extra voordeelprogramma
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit