CNV voert actie bij GVB, RET en HTM

Doe mee op 10 september 2024!

CNV gaat op 10 september 2024 actievoeren bij de drie stadsvervoerders GVB (Amsterdam), RET (Rotterdam) en HTM (Den Haag). Waarom? Voor het behoud van de zwaarwerkregeling, die ook wel RVU-regeling genoemd. We willen dat deze regeling ook na 2025 blijft bestaan, en daarvoor moeten we een heel duidelijk signaal afgeven aan de politiek. Vandaar de actie. Lees er alles over in dit nieuwsbericht en kom ook naar de actielocatie!

Wat houdt de actie precies in?

Op dinsdag 10 september starten alle rijdiensten pas om 8:00 uur. Dit betekent dat metro’s, trams en bussen het grootste deel van de ochtendspits stilstaan, wat een grote impact heeft op veel reizigers, waaronder werkenden en studenten. Alleen de chauffeurs doen mee. Alle andere medewerkers (veer, techniek, regie, service & veiligheid, kantoor etc.) doen niet mee aan de actie. Dit is zo afgesproken vanwege veiligheid en continuïteit van de dienstregeling. Voor de medewerkers van techniek is afgesproken dat ze tijdens hun dienst naar de actielocatie mogen komen om de manifestatie bij te wonen. CNV-onderhandelaars Wim Wetzels (GVB), Jelmer Hoogland (HTM) en Marc Dorst (RET) verwachten dat het hele stadsvervoer in de drie grote steden ’s morgens platgaat, met uitzondering van de Amsterdamse pont over het IJ.

Manifestatie van 7:00 tot 7:30 uur

Tijdens de werkonderbreking worden alle medewerkers met rijdiensten, die vóór 8:00 uur beginnen, opgeroepen om rond 6:45 uur op de actielocatie te zijn. Om 7:00 uur start het programma en rond 7:30 uur kan iedereen naar zijn eigen startplek vertrekken. Natuurlijk ben je ook zeker welkom als je vrij bent of later dan 8:00 uur begint. Hoe groter de opkomst, hoe beter het signaal.

Dit zijn de actielocaties:

  • GVB: garage West, Jan Tooropstraat 647 in Amsterdam
  • RET: remise Beverwaard, Edo Bergsmaweg in Rotterdam
  • HTM: remise Telexstraat, Telexstraat 3 in Den Haag
Mensen met zwaar werk moeten vóór hun AOW-leeftijd al kunnen stoppen met werken. Daar maken we met werkgevers in cao’s al jaren afspraken over. Maar door het aflopen van de RVU regeling eind 2025 dreigen dat soort afspraken straks fiscaal afgestraft te worden.
CNV-onderhandelaar Marc Dorst

Krijg je loon als je meedoet aan deze staking?

Ja. Een goede zwaarwerkregeling is ook voor je werkgever van belang. Samen met de werkgevers zijn we overeengekomen dat en hoe we actievoeren. De werkgevers werken mee en zullen geen loon inhouden tijdens de werkonderbreking.

Waar doen we het voor?

De huidige RVU-regeling eindigt en de onderhandelingen tussen overheid, werkgevers en werknemers zitten compleet vast. Hierdoor dreigen jullie straks geen gebruik meer te kunnen maken van de zwaarwerkregeling. Een nieuwe regeling is dus noodzakelijk en de tijd dringt. CNV-onderhandelaar Marc Dorst: 'In 2019 is al afgesproken dat de RVU-regeling door een structurele regeling zal worden vervangen, maar nu het bijna zo ver is geeft de politiek niet thuis. De onderhandelingen over een nieuwe regeling hebben nog steeds geen resultaat opgeleverd. Daarom willen we een duidelijk signaal geven: we willen een permanente en verbeterde regeling voor iedereen met een zwaar beroep.'

Deze actie is niet leuk voor de reizigers, maar we doen dit niet alleen voor werknemers van GVB, RET en HTM. De RVU is er voor iedereen voor wie daarover afspraken zijn gemaakt in de cao. We staan hier dus voor alle mensen met zwaar werk. Samen met vele andere sectoren laten we van ons horen in aanloop naar Prinsjesdag. De komende tijd worden in veel sectoren en bedrijven acties gevoerd voor de RVU-regeling. Woensdag 11 september wordt het stokje overgenomen bij het streekvervoer en NS.

Houd de cao-pagina's van cao GVB, RET en HTM in de gaten voor updates