Openbaar vervoer ligt stil op 11 september: Werknemers voeren actie voor regeling zwaar werk

Op woensdagochtend 11 september komt het openbaar vervoer in Nederland stil te liggen. Van 4.00 tot 8.00 uur zullen de bussen, trams, metro's en treinen niet rijden. De werknemers voeren dan actie om een betere en blijvende regeling voor zwaar werk af te dwingen.

Waarom deze actie voor regeling RVU?

Als vakbonden constateren we dat er nog steeds geen definitieve en verbeterde regeling is voor zware beroepen. Ondanks voortdurende acties in verschillende sectoren zoals de politie, bouw en metaal, blijft een doorbraak uit. Het is daarom helaas noodzakelijk om tot acties over te gaan die impact hebben op het publiek. Dit is niet iets wat we lichtzinnig doen, maar het blijkt de enige manier om VNO-NCW en het nieuwe kabinet te bewegen tot actie.

Duidelijk signaal voor Prinsjesdag

In de week voorafgaand aan Prinsjesdag willen wij, samen met het volledige openbaar vervoer (stad, streek en NS), een krachtig signaal afgeven. Deze korte werkonderbreking is bedoeld om de noodzaak van een regeling voor zwaar werk te onderstrepen. We begrijpen dat dit overlast veroorzaakt voor reizigers, maar als er geen acceptabele regeling komt, zijn vervolgacties van langere duur helaas onvermijdelijk.

Onze RVU-eisen op een rij:

  • Verlenging van de RVU: De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) moet voor onbepaalde tijd worden verlengd.
  • Blijvende behoefte: De huidige cao-afspraken over de RVU zijn gebaseerd op een tijdelijke belastingmaatregel die eind 2025 afloopt. Ook na 2025 blijft er behoefte aan de RVU, zowel voor oudere werknemers als voor degenen met een pensioen in het vooruitzicht.
  • Verhoging uitkeringsbedrag: Het uitkeringsbedrag voor werknemers die eerder willen stoppen, moet minimaal worden aangevuld met de pensioenpremie die tijdens deelname aan de RVU niet meer wordt ingelegd.
  • Definitie zwaar beroep: We willen samen met werkgevers (GVB, HTM en RET) bepalen wat precies een zwaar beroep inhoudt.

Blijf op de hoogte van de RVU-acties

Houd de cao-pagina RET in de gaten voor nieuwe updates