Nieuwe arbeidsvoorwaarden 2024 Veiligheidsregio's

73% leden CNV stemt "voor" onderhandelingsresultaat

De stemronde zit erop! De leden van de bonden voor de veiligheidsregio’s, waaronder CNV, stemden "voor" of "tegen" het op 22 mei bereikte onderhandelingsresultaat. Het resultaat: het merendeel van alle bondsleden stemde voor en dat betekent dat er nieuwe arbeidsvoorwaarden liggen voor de werknemers van de veiligheidsregio’s. De nieuwe cao Veiligheidsregio’s geldt van 1 mei 2024 tot en met 31 juli 2025.

Stemcijfers

Hoeveel vakbondsleden stemden voor en hoeveel stemden tegen?

  • Bij CNV heeft 73% “voor” het onderhandelingsresultaat gestemd en 27 % “tegen”
  • Bij CMHF en AC is iedereen “voor”
  • Bij FNV moest er nog nader geteld worden, maar ook hier stemde een meerderheid van de leden “voor”

Afspraken voor nieuwe cao Veiligheidsregio’s 2024

CNV kwam op maandag 17 juni 2024 samen met de andere bonden en een kleine werkgeversdelegatie om de uitslag te bespreken. Dit leidde tot de formalisering van het eerder bereikte onderhandelingsresultaat, samengevat per onderwerp:

Loon

Na vaststelling gaat het akkoord in met terugwerkende kracht vanaf 1 mei 2024 en dat leidt tot een structurele loonsverhoging van 6,4%. Dit percentage geldt ook voor de jaar- en uurvergoedingen van de brandweervrijwilligers. Aanvullend is overeengekomen een inhouding van 0,1% op het bruto salaris tijdelijk te beëindigen. Deze inhouding komt voort uit een aanpassing van de hoogte van de ‘premie reparatie-uitkering’ en is niet structureel.

Duurzame inzetbaarheid

Ter opvolging van een afspraak in het vorige akkoord heeft een werkgroep bestaande uit werkgeversvertegenwoordigers en vakbondsvertegenwoordigers overlegd wat nodig is in het kader van duurzame inzetbaarheid. Uit een inventarisatie blijkt dat de 25 veiligheidsregio’s een variëteit aan faciliteiten aanbieden die de inzetbaarheid van medewerkers ondersteunt en stimuleert. Afgesproken is dat de werkgever inzichtelijk maakt wat de veiligheidsregio aanbiedt aan faciliteiten. Hiertoe stelt de werkgever samenhangend beleid op in overleg met de Ondernemingsraad. Onderdeel van het beleid is een toolbox waarin de verschillende faciliteiten duidelijk vindbaar zijn.

Overige onderwerpen

Binnen een veiligheidsregio mag geen verschil bestaan tussen de stagevergoedingen voor stagiaires op basis van opleidingsniveau. Daarnaast gaan werkgevers en vakbonden komend jaar onderzoek doen naar de mogelijkheden om de doelen van het IKB uit te breiden met bijvoorbeeld groene arbeidsvoorwaarden.

Definitief akkoord

De ledenraadplegingen over het onderhandelingsresultaat zijn nu afgerond. Na bekrachtiging door het bestuur van de WVSV in de Algemene Vergadering op 28 juni aanstaande is het een definitief akkoord en volgt publicatie van de teksten van de nieuwe arbeidsvoorwaarden op Rechtspositie - WVSV. Doel is dat medewerkers in juli het effect van de afspraken op hun salarisstrook terugzien.