Ommezwaai?

Raoul Vinken (32) is kaderlid van CNV, sector Overheid, en lid van het SGB-rijk en het LGB Financiën. Ook is hij vakbondsconsulent, vakbondsvrijgstelde en adviseur. Hij is medewerker DIV bij de belastingdienst in Heerlen.

In mijn vorige column was ik euforisch over de behaalde successen voor CNV en onze collega’s bij de verschillende overheidsdiensten. Zo sloten we een mooie cao voor het Rijk af, met ingebrachte aandachtspunten vanuit het CNV en was de fusie tot één bond eindelijk een feit. Hoe anders is de stemming een aantal maanden later. Er zijn verkiezingen geweest en nadrukkelijk kwam naar voren dat een groot deel van de Nederlanders toe was aan een nieuwe koers. Een met meer perspectief en koopkracht. Ons land koos ervoor om de afslag naar rechts te nemen. Na jaren van vooral oppositie voeren is nu aan hen het woord. Ze mogen hun woorden om gaan zetten in daden. Na een lange tijd van onderhandelingen, water bij de wijn doen, steggelen, wat modder gooien en een aantal keren wisselen van beoogde minister-presidentkandidaten. Is het ‘rechts’ gelukt om een coalitie te vormen en een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan onze vaderlandse geschiedenis. Maar wat gaat deze ommezwaai voor ons als ambtenaren betekenen? Een orgaan dat bij rechts niet echt populair is.

Wat ik persoonlijk niet snap zijn de bezuinigingen op het personeel’

Raoul Vinken

Tromgeroffel! Daar kwam eindelijk het verlossende antwoord: het hoofdlijnenakkoord 2024. Daarin de belangrijkste punten van samenwerking of beleid om daar als coalitie de komende 4 jaar mee aan de slag te gaan. Met in het achterhoofd de gedachten hoe dit kabinet denkt over en kijkt naar ambtenaren, durfde ik het hooflijnenakkoord haast niet te bestuderen. Poeh, het valt mee … ik heb morgen gelukkig nog een baan, waren cynisch mijn eerste gedachten. Alhoewel we een mooie cao hebben afgesloten, mogen we in 2026 een jaartje op de 0-lijn brommen van de nieuwe regering. Wat ik persoonlijk niet snap, is de 22 procent aan bezuinigingen op het personeel (in 4 jaar tijd). Deze bezuiniging vindt vooral plaats bij de medewerkers die aan de slag gaan met het bedenken en uitvoeren van nieuw beleid. Deze investeringen die in de afgelopen jaren in gang zijn gezet, moeten in de toekomst hoofdpijndossiers, zoals de toeslagenaffaire, voorkomen. Daarom begrijp ik deze maatregel van het kabinet niet. De koers van de afgelopen jaren was: goed werkgeverschap, investeren in een betrouwbare overheid en het verhogen van bestaanszekerheid. Laten we hopen dat het nieuwe kabinet deze uitgangspunten met bovenstaande bezuinigingsmaatregelingen niet overboord gooit.