Mag een tijdelijk dienstverband ter vervanging worden onderbroken?

Iris is leerkracht in het primair onderwijs. Ze is een jaar geleden afgestudeerd aan de pabo en werkt op basis van tijdelijke dienstverbanden. Per half april vervangt zij een leerkracht die met zwangerschaps- en bevallingsverlof is. Deze lerares zal rond oktober weer terugkeren. Iris ontvangt een arbeidsovereenkomst voor de duur van de afwezigheid van de collega, maar uiterlijk tot 1 augustus 2024.

De werkgever van Iris laat haar weten dat ze haar per de laatste week van augustus, bij de start van het nieuwe schooljaar, weer een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst wil aanbieden ter vervanging van dezelfde collega en het nog voortdurende bevallingsverlof.

Kan dit zomaar?

Iris had verwacht dat zij een doorlopende arbeidsovereenkomst voor de duur van de vervanging van de afwezige leerkracht zou krijgen. Het valt haar tegen dat zij in augustus drie weken geen inkomen ontvangt. Iris vraagt aan de jurist van de afdeling Individuele Belangenbehartiging van CNV of dit zomaar kan.

De jurist laat haar weten dat het mogelijk is dat de arbeidsovereenkomst van Iris op 1 augustus eindigt en haar enkele weken later weer een nieuwe arbeidsovereenkomst wordt aangeboden, ondanks dat het gaat om de vervanging van dezelfde collega en hetzelfde verlof. De werkgever mag namelijk zelf de start- en einddatum van een dienstverband bepalen.

Uitkering aanvragen

De jurist van CNV attendeert Iris er nog op dat ze voor de periode van 1 augustus tot de startdatum van de nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst via UWV een werkloosheidsuitkering en via WWPlus een bovenwettelijke werkloosheidsuitkering kan aanvragen, mits ze daarvoor voldoende arbeidsverleden heeft. Uiteraard moet daarbij ook worden voldaan aan de verplichtingen van de werkloosheidswet en bovenwettelijke werkloosheidsregeling.

Daarnaast legt de jurist Iris nog uit dat de cao po 2023-2024 regelt dat er sprake is van een opbouw van vakantieverlof van 1 oktober tot 1 oktober in het volgende jaar. Iris is half april gestart en heeft verschillende vakanties verlof genoten, zoals twee weken meivakantie en drie weken zomervakantie in juli.

Te veel vakantie genoten

Het lijkt er daarmee op dat Iris in haar tijdelijke dienstverband meer vakantie heeft genoten dan ze heeft opgebouwd. Uiteraard kan deze verhouding in een tijdelijk dienstverband ook andersom liggen. Iris zou dan in beginsel een aanspraak hebben gehad op uitbetaling van de wel opgebouwde, maar niet genoten vakantiedagen. Dat is nu echter niet aan de orde.

Juridisch advies nodig?

Stel, je wordt plotseling ontslagen zonder reden, je bent verwikkeld in een hoogoplopende ruzie met je baas of je nieuwe badkamer wordt niet geleverd. Dan is het fijn om te weten dat je als CNV-lid altijd onze hulp kunt inschakelen. Voor juridische problemen op je werk en privé.