Gevolgen hoofdlijnenakkoord voor rijksambtenaren

CNV-leden stellen vragen over het hoofdlijnenakkoord. Is dit uitvoerbaar? Kan dit mijn baan kosten? En krijg ik geen loonsverhoging meer?

Van-werk-naar-werkafspraken en mogelijk ontslag

Om te beginnen: CNV heeft met de werkgever Rijksoverheid in jullie cao afgesproken dat je niet zomaar ontslagen kunt worden. Het van-werk-naar-werkbeleid zorgt ervoor dat je een andere, passende baan kunt vinden.

Personeelsreductie

Veel is nog onduidelijk. We zullen zien hoe je paragraaf 26 van de budgettaire bijlage hoofdlijnenakkoord moet lezen. De uitgaven in euro’s moeten omlaag met 22%. Dus dit hoeven niet alleen arbeidsplaatsen te zijn. Ook lijkt de 22% genomen te zijn van de uitgaven van de kerndepartementen, dus niet van de totale begroting van de ministeries en uitvoeringsorganisaties. Dan nog is het fors, en zou er veel minder personeel nodig zijn.

Is het uitvoerbaar?

Het is zorgelijk dat de voorgestelde bezuinigingen niet gekoppeld lijken te zijn aan scherpe beleidskeuzes. CNV-leden zeiden in 2020 bij het parlementaire onderzoek uitvoeringsorganisaties: laat de politiek en het management eerst aan de ambtenaren vragen of hun plannen uitvoerbaar zijn. Dit CNV-advies was prominent onderdeel van het advies van de tijdelijke onderzoekcommissie Uitvoeringsorganisaties. Nu lijken het niet de uitvoeringsorganisaties te zijn, maar de kerndepartementen waar de klappen vallen. Opnieuw zeggen CNV-leden: ik laat graag aan de politiek en het management zien of hun voornemens uitvoerbaar zijn. Het liefst nu, voordat er concrete plannen liggen.

Nullijn

CNV is trots, dat we nu een cao voor anderhalf jaar hebben met een prachtige loonsverhoging. De CNV-leden hebben vrijwel unaniem voorgestemd (97%). Dus tot 1 januari 2026 is er niets aan de hand.

Herfst 2025 gaat CNV onderhandelen over de volgende loonsverhoging. CNV heeft haar inzet nog niet bepaald, dat doen we dan. Maar de werkgever blijkbaar wel. CNV heeft nog nooit zo vroeg een openingsbod gehad in de cao. Het is een laag bod, maar met jullie kracht gaan we daar een mooi openingsbod van CNV tegenover zetten. Het zijn vrije cao-onderhandelingen.

Meedenken

Dit nieuwsbericht is geschreven met input vanuit de sectorgroep Rijk van CNV. Wil jij ook graag meedenken? Neem dan contact op met een van de cao-onderhandelaars (zie onderaan de cao-pagina voor contactgegevens).