Nieuwe cao SVB ondertekend

Op 15 juli hebben de SVB en de vakbonden CNV en FNV de nieuwe cao SVB formeel ondertekend. Met het ondertekenen van de cao is het cao-traject officieel afgerond en zijn alle cao-afspraken geïmplementeerd. De cao heeft een looptijd van 19 maanden: van 1 mei 2024 tot 1 december 2025.

Simon Sibma, voorzitter van de Raad van Bestuur van SVB, reageert: ‘We hebben met de vakbonden CNV en FNV een constructief traject doorlopen, waarbij we ons hebben ingezet om tot een reëel totaalpakket aan afspraken te komen van een combinatie van een gezonde loonontwikkeling en beleidsmatige afspraken die passen bij de wensen van medewerkers, vakbonden en de ambities van de SVB als aantrekkelijke werkgever. Met de nieuwe cao hebben we een mooi resultaat bereikt, waarbij we naast financiële afspraken, ook een aantal belangrijke beleidsinhoudelijke wijzigingen zijn overeengekomen. We hebben voor 2024-2025 een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket afgesproken dat concurrerend is op de arbeidsmarkt en waarmee we de inflatie ruim compenseren.’

Inclusieve afspraken

‘Daarnaast komt de nieuwe cao tegemoet aan de randvoorwaarden die de SVB had voor deze cao-ronde, zoals duurzaamheidsdoelstellingen en de voorwaarde dat afspraken inclusief moeten zijn en iets moeten opleveren voor iedere medewerker. Zo hebben we onze cao kunnen verrijken met mooie faciliteiten op het gebied van verlof, vergoedingen en andere regelingen. De wat langere looptijd van 19 maanden biedt meer zekerheid voor onze medewerkers dan de vorige cao’s met een kortere looptijd.’

Extra aandacht voor maatwerkverlof

Bert Versluis, adviseur voor vakbond CNV en Etienne Haneveld, bestuurder bij vakbond FNV: ‘Wij zijn bijzonder trots dat onze (kader)leden zich gezamenlijk hebben ingezet voor de totstandkoming van deze cao SVB. Een cao komt er niet vanzelf. Wij staan voor een arbeidsvoorwaardenontwikkeling waar alle werkenden met een leefbaar loon op een gezonde/vitale wijze blijvend in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Zowel nu in het werkende leven als later bij pensionering. Evenals bij onverhoopt verlies van werk of arbeidscapaciteit. Een cao dient alle ondersteuning hiervoor te bieden. Zo hebben we onder andere een afspraak gemaakt over een minimumloon van tenminste € 16,- per uur en wordt in de cao extra aandacht gevraagd voor maatwerkverlof in geval van bijvoorbeeld rouw of overgangsklachten.”

De afspraken

In de cao zijn alle nieuwe cao-afspraken verwerkt zoals overeengekomen in het onderhandelingsresultaat. Beleidsafspraken en de financiële afspraken zoals de loonsverhogingen en het verhogen of voortzetten van vergoedingen kun je teruglezen in de nieuwe cao en in de loontabel. Binnenkort is ook het geactualiseerde handboek HR beschikbaar via intranet.