Scholing en ontwikkeling in de SW- en ADS-sector onder druk

Herken je je in de resultaten?

Deel jouw ervaringen
Bekijk de uitkomsten van de enquête

In mei 2024 heeft CNV een landelijke enquête gehouden onder werknemers die vallen onder de cao Sociale Werkvoorziening (SW) of Aan de Slag (ADS). We wilden onderzoeken hoe het staat met hun scholing en ontwikkeling. De resultaten bevestigen onze zorgen: er is dringend behoefte aan meer en betere scholingsmogelijkheden om werknemers te helpen doorstromen naar regulier werk.

De cao’s SW en ADS leggen nadruk op de ontwikkeling van werknemers richting zo regulier mogelijk werk. In de cao SW wordt zelfs geëist dat de werkgever in overleg met de werknemer een individueel ontwikkelingsplan (IOP) opstelt. Minstens één keer per jaar behoort de werkgever hierover met de werknemer een voortgangsoverleg te hebben. Naar aanleiding van gesprekken met kaderleden en werkbezoeken is twijfel ontstaan of er op de werkvloer voldoende aandacht wordt besteed aan opleiding en ontwikkeling. Om hier een beter beeld bij te krijgen hebben we een enquête uitgezet onder CNV-leden. Ook niet-leden zijn gevraagd om de vragenlijst in te vullen.

De enquête heeft een verontrustend beeld opgeleverd

Een groot deel van de SW’ers en ADS’ers wordt niet of nauwelijks geschoold. Als scholing wordt aangeboden dan heeft dit vaak een sociaal karakter. En als er al vakvaardigheden aan bod komen, dan zijn die eigenlijk alleen bedoeld om de actuele taakuitoefening te verbeteren. De in cao’s SW en ADS geformuleerde ambitie om werknemers te ontwikkelen richting zo regulier mogelijk werk komt onvoldoende uit de verf.

De algehele treurige en onduidelijke financiële situatie met betrekking tot de arbeidsvoorwaardenruimte in de sector completeert de indruk van een povere prioritering om de doelgroep vooruit te helpen. Vanuit gemeenten weerklinkt alom het mantra: ‘geen geld, het ravijnjaar komt eraan’.
Citaat van cao-onderhandelaar Nico Foppen

Belangrijkste bevindingen

  • IOP-gesprekken. Bijna 20% van de respondenten heeft nooit een IOP-gesprek gehad, en 24% heeft wel eens zo’n gesprek gehad, maar lang geleden. Slechts 32% heeft jaarlijks een IOP-gesprek zoals de cao SW voorschrijft.
  • Scholing. Slechts 36% van de respondenten heeft in de afgelopen twee jaar een cursus of opleiding gevolgd. In 63% van de gevallen was deze scholing gericht op de uitvoering van huidige werkzaamheden en slechts 10% was scholing gericht op toekomstig werk. Opvallend vaak wordt door SW’ers aangegeven dat zij een cursus BHV of EHBO hebben gevolgd.
  • Inhoud van scholing. Kijken we naar de inhoud van de gevolgde scholing dan valt op dat het in 20% van de gevallen om vakvaardigheden ging en in 10% van de gevallen om promotie. De overige cursussen en opleidingen hadden een andere inhoud (zoals werknemersvaardigheden, digitale vaardigheden, lezen en schrijven).
  • Leerbehoefte. Hoewel de respondenten meestal oudere werknemers zijn, kan niet worden gezegd dat er geen leerbehoefte meer is. 29% geeft aan nog graag een opleiding te willen volgen en bijna 33% twijfelt. Als reden om scholing te volgen geven zij aan dat dit waardevol is omdat het hen verrijkt, bij de les houdt en voorbereidt op de toekomst. Ook geven sommige werknemers aan dat ze niet tevreden zijn met hun huidige werkzaamheden, ander werk willen en aangeven dat ze een hoger niveau aankunnen.

De uitkomsten van de enquête bevestigen de reeds bestaande indruk dat de ambities in de cao’s SW en ADS om werknemers te ontwikkelen richting regulier werk onvoldoende worden gerealiseerd. Dit gebrek aan scholing doet geen recht aan de bedoeling van de Participatiewet (P-wet) en de Wet sociale werkvoorziening (WSW). Er wordt te weinig nagedacht over ontwikkeling en er wordt te weinig daadwerkelijk geschoold. De scholing die wél wordt gevolgd is over het algemeen niet gericht op verbreding van de mogelijkheden van de werknemer op de arbeidsmarkt. Niet elke werknemer ziet er verlangend naar uit om scholing te kunnen volgen, maar er is zeker sprake van een duidelijk aanwezige behoefte, die om stimulering en ondersteuning vraagt.

Samen vooruit

CNV blijft zich inzetten voor de belangen van haar leden en dringt aan op gezamenlijke inspanningen van werkgevers, sociale partners en overheden om de situatie te verbeteren. Scholing en ontwikkeling moeten hoog op de agenda staan en hiervoor moet ook voldoende budget beschikbaar worden gesteld om werknemers in de SW- en ADS-sectoren de kans te geven door te stromen naar regulier werk en hun volledige potentieel te bereiken.

Bekijk de enquête

Deel jouw ervaringen vóór 1 juli!

Werk jij als begeleider of ondersteuner in de SW-sector? We horen graag wat jouw ervaringen zijn (herken je je in de resultaten) en hoe kunnen we samen de scholing en ontwikkeling van SW’ers en ADS-ers verbeteren. Laat voor 1 juli een reactie achter of stuur een e-mail aan cao-onderhandelaar Nico Foppen: n.foppen@cnv.nl

Herken je je in de resultaten? Reageer hieronder

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error