Denk én doe mee voor een groene cao Waterschappen

Lancering Groenopweg Challenge

Als medewerker van een organisatie binnen de sector waterschappen heb je nu de kans om mee te denken over een groene cao voor jouw sector. De sector waterschappen lanceerde op 24 juni 2024 de Groenopweg Challenge. Iedereen binnen de sector wordt uitgenodigd om mee te denken én mee te doen. Zo ontstaat er een breed draagvlak en kan de sector effectiever verduurzamen.

Zes maanden meedenken én -doen

Tijdens de Groenopweg Challenge word je gedurende zes maanden meegenomen in het proces van vergroenen, specifiek op het gebied van mobiliteit. Je wordt uitgedaagd met acties om groener te gaan leven en reizen, en mee te denken over duurzame oplossingen. De Groenopweg Challenge is een initiatief van het cao-overleg in de sector en A&O fonds Waterschappen.

Focus op mobiliteit

De challenge is specifiek gericht op duurzame mobiliteit omdat mobiliteit in Nederland verantwoordelijk is voor 20 procent van de CO2-uitstoot en daarom ook een cruciaal onderwerp is bij de cao-onderhandelingen. De sector wil het aantal fossiele kilometers reduceren. Duurzame mobiliteit vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, het bevordert ook de gezondheid en welzijn van medewerkers, bespaart kosten en draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid in steden.

Doe jij ook mee?

CNV-bestuurder Arno van Voorden benadrukt het belang van creativiteit en samenwerking: ‘De vakbonden vinden vergroening van arbeidsvoorwaarden belangrijk. We gaan eerst kijken hoe we nog duurzamer kunnen reizen. Door meer thuiswerken is het aantal fossiele kilometers binnen de sector al met miljoenen afgenomen. In onze ambities moeten wij ook rekening houden met de grootte en diversiteit van de werkgebieden. Daarom een oproep aan alle medewerkers binnen de sector: denk creatief en daag jezelf en je werkgever uit. Samen kunnen wij tot mooie oplossingen komen!’

27 organisaties binnen de sector waterschappen hebben zich al aangemeld. De challenge ging op 24 juni van start. Aanmelden blijft voor organisaties gedurende de hele challenge mogelijk. Neem contact op met Bart de Zwart, via bart.dezwart@aenowaterschappen.nl.

Groene challenge juist nu

Het cao-overleg roept alle organisaties in de sector en hun medewerkers op om deel te nemen aan de Groenopweg Challenge om zo gezamenlijk bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Reden is dat door de gevolgen van de klimaatverandering de waterschappen steeds meer in beeld komen. Dat brengt een zekere verantwoordelijkheid met zich mee en dus ook het geven van het goede voorbeeld door zowel werkgevers als werknemers.’

Vind je ook dat er meer aandacht moet komen voor dit thema?

Sluit je dan aan bij CNV en laat je stem horen!

  • Betere (secundaire)arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit