30-urige werkweek AOV voor zelfstandigen

Aanpak personeelstekort

CNV wil dat er méér gebeurt om werknemers te behouden en de werkdruk aan te pakken. Zodat het almaar stijgende personeelstekort kan worden afgeremd. Gebrek aan personeel is er al. We moeten er anders mee omgaan. We moeten met innovatieve oplossingen en manieren het werk anders organiseren. Hiervoor richten we ons op 4 deelproblemen én 4 oplossingen.

Scroll naar beneden

1 Starters verlaten snel de sector

Ga je nu als starter aan de slag in de krappe arbeidsmarkt met tekort aan personeel? Dan word je overrompeld door de werkdruk. Soms verlaten starters daardoor al binnen enkele jaren de sector. Zo verlaat 25% van de starters binnen 5 jaar het onderwijs (bron: Trendrapportage Arbeidsmarkt Leraren po, vo en mbo 2022) en stopt zo'n 30% van de startende ambtenaren binnen 3 jaar met werken voor een gemeente (bron: verdiepende analyse van ABF Research op CBS microdata, gemaakt in opdracht van AenO fonds Gemeenten). Dit moet verbeteren. Hoe?

Goede begeleiding van starters en zij-instromers

Hiermee begint het. Met betere afspraken met werkgevers over startersbegeleiding met betrekking tot inwerken. Zodat starters goed voorbereid aan de slag gaan, niet worden overrompeld en met vragen en dilemma's bij iemand terecht kunnen.

2 Negatieve spiraal

Personeelstekort leidt tot hogere werkdruk, wat leidt tot hoger ziekteverzuim en nog meer gebrek aan personeel. Deze spiraal moet worden doorbroken. Hoe?

Aanpak ziekteverzuim

Om die spiraal te doorbreken, moet de werkdruk worden aangepakt om te voorkomen dat mensen uitvallen én moeten langdurig zieken worden geholpen, onder meer bij re-integratie. Ook aandacht voor duurzame inzetbaarheid per levensfase is van belang om ziekteverzuim terug te dringen. Dat kan een investering zijn op de korte termijn, maar die investering is nodig om de spiraal te doorbreken. Met bijvoorbeeld opleidingsruimte voor jongere werkenden en meer verlofuren voor oudere werkenden. Met beide verlaag je de fysieke en mentale overbelasting, waarmee je ziekteverzuim voorkomt, en verbeter je óók de kwaliteit van het werk.

3 Weinig waardering

Werken in bijvoorbeeld de sectoren onderwijs en zorg is een roeping voor veel mensen. In deze sectoren vind je de essentiële beroepen die onmisbaar zijn in de samenleving en waarvoor veel waardering is. Alleen is die waardering niet altijd goed te merken in bijvoorbeeld beloning en professionele ruimte. Er moet meer waardering en erkenning komen voor het vak. Hoe?

Extra waardering en erkenning

Je creëert meer waardering en erkenning voor het vak met bijvoorbeeld professionele ruimte, een platform waar je best practises kunt uitwisselen en over de kracht van het vak in gesprek kunt gaan, beloning van onregelmatigheid (Z&W) en onbetaalde werkuren (Onderwijs), en meer vaste contracten om met waardering ook meer zekerheid te bieden.

4 Weinig doorgroeimogelijkheden

De sectoren zijn ook qua doorgroeimogelijkheden minder aantrekkelijk dan bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Met betere mogelijkheden is het aantrekkelijker om in de sectoren aan de slag te gaan en te blijven. Hoe zorg je daarvoor?

Betere mogelijkheden voor werknemers om (door) te groeien

Met meer carrièreperspectief (in cao’s), loopbaanontwikkeling en voldoende ondersteuning. Daarbij is het een pre als ondersteuners worden opgeleid voor dit extra werk én betaald krijgen naar het werk dat ze doen.

We zetten de schouders eronder om goede mensen aan te trekken én te behouden voor de essentiële sectoren zorg en welzijn, onderwijs, overheid en publieke diensten.

Belangrijke mijlpalen

  • Betere afspraken met werkgevers over startersbegeleiding en inwerken
  • Aandacht voor duurzame inzetbaarheid per levensfase, bijvoorbeeld opleidingsruimte en -budget voor jongere werkenden en meer verlofuren voor oudere werkenden
  • Beloning van onregelmatigheid (Z&W) en onbetaalde werkuren (Onderwijs)
  • Meer vaste contracten
  • Meer professionele ruimte
  • Betere (door)groeimogelijkheden voor werknemers
  • Reële beloningsafspraken voor het werk dat je doet, bijvoorbeeld als je functie lager is ingeschaald maar je door tekorten wel meer verantwoordelijkheden draagt

Is er in jouw onderwijs-, zorg- of overheidsorganisatie tekort aan personeel?

Veel scholen, zorginstellingen en overheidsinstanties kampen met personeelstekort. En dat is een groot probleem. Want je kan deze instanties moeilijk sluiten. CNV luidt de noodklok. Luid je mee?

Deel jouw verhaal

Gesloten wegens personeelstekort