CNV-leden stemmen vóór vernieuwde pensioenregeling ABP

Tweederde van de leden van de sectoren onderwijs en overheid van CNV is voor het onderhandelaarsakkoord over de nieuwe pensioenregeling bij ABP. De stemming volgde op informatieve campagne met webinar, bijeenkomsten in het land en uitgebreide toelichting via de website.

Naar verwachting gaat het pensioenfonds op 1 januari 2027 over op de nieuwe regeling.

'Onze leden geven aan dat zij vertrouwen hebben in de keuzes die we maken in de nieuwe regeling. Onder andere met de solidariteitsreserve kunnen we risico’s op verlagingen van de pensioenen tegengaan.' Dat zeggen Eva Schoonderbeek en Bart Schnoor, onderhandelaars namens CNV in de Pensioenkamer, over de nieuwe regeling. Zij benadrukken het vertrouwen van de leden in de nieuwe regeling:

Niet ter discussie

Opvallend was dat veel leden die tegen de uitwerking stemden aangaven dat ze de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (WTP) niet zagen zitten. ‘We hadden juist vooropgesteld dat de WTP niet ter discussie staat en dat gestemd moest worden over de uitwerking ervan’, aldus Schoonderbeek en Schnoor.

Belangrijke punten

Deze nieuwe regeling, die voortvloeit uit de WTP, omvat enkele sleutelaspecten:

Doel: een koopkrachtig pensioen. De ambitie is om deelnemers in 43 jaar een pensioenuitkering van 80 procent van hun gemiddelde salaris te laten opbouwen.

Overgang naar solidaire premieregeling: Hierin wordt een solidariteitsreserve opgenomen om individuele risico's collectief te beheren.

Integratie van bestaande rechten: Bestaande pensioenrechten worden overgedragen naar de nieuwe regeling.

Verbeteringen in het nabestaandenpensioen: Deze aanpassing versterkt de positie van nabestaanden.

Onder normale omstandigheden gaat door de overgang niemand erop achteruit.

Compensatie bij nadelen: Er is een regeling voor deelnemers die nadeel ondervinden van de afschaffing van de doorsneesystematiek

Meer weten?

Bijgaand het hele ABP-transitieplan, de samenvatting en het CNV-webinar over de vernieuwde pensioenregeling.