Bonden en PostNL nog ver uit elkaar voor nieuwe cao

‘PostNL geeft bij herhaling aan dat er weinig financieel mogelijk is omdat de resultaten slecht zijn. Dit blijkt inderdaad onder andere uit recente halfjaarcijfers en de boodschap(pen) die het bedrijf intern verspreidt’, zegt CNV-bestuurder en cao-onderhandelaar Juan Schot. ‘Met betrekking tot het cao overleg zitten we nog ver uit elkaar.’

CNV, FNV en BVPP hebben nu een aantal keren met PostNL om de tafel gezeten om te komen tot een nieuwe cao PostNL en cao Zaterdagbestellers, maar in de huidige voorstellen is volgens Schot sprake van veel verslechteringen die niet of nauwelijks gecompenseerd worden door het loonvoorstel. ‘Wij hopen dat PostNL inziet dat we er op deze manier niet uit gaan komen. Wij willen namelijk een verbeterde cao en geen verslechterde cao.’

De verslechteringen die PostNL voorstelt:

  • Pensioen

- Eigen bijdrage aan het pensioen verhogen met 1 procent (nu 6 procent straks 7 procent)

  • Afbouwregeling Toeslag onregelmatige tijdstippen (Tot.)

- Ben je nu 55 jaar of ouder dan ontvang je, onder de voorwaarden in de cao, een garantieregeling van de volledig Tot., dit tot het einde van je dienstverband. Deze regeling voor werknemers van 55 jaar en ouder wil PostNL schrappen. PostNL stelt daarbij een overgangsregeling voor, voor de medewerkers die nu onder de garantieregeling vallen, dit nog 2 jaar houden. Daarna start de afbouw.

- De afbouwregeling Tot. Is nu maximaal vier jaar. PostNL wil naar twee maximaal twee jaar. Met daaraan ook nog gekoppeld een verlaging van de percentages.

  • Reiskosten woning-werk

- Huidige regeling handhaven. Echter nu met aftrek van de eerste 10 kilometer. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld 40 kilometer reist je de vergoeding van 30 kilometer ontvangt (40 km -10 km). Daar staat dan tegenover dat de vergoeding wordt verhoogd van € 0,22 naar € 0,23 per kilometer.

  • Verhuiskostenregeling

- Schrappen in de cao.

  • RVU

- Geen nieuwe RVU regeling meer in de cao

  • Arbeidstijdreductie

- Arbeidstijdreductie voor 60- (0,5 uur) en 63-jarigen (1 uur) niet meer relevant volgens PostNL voor stafmedewerkers en hogere schalen. PostNL wil deze regeling beperken tot operationele medewerkers tot en met maximaal schaal 5.

  • Leeftijdsdagen

- Leeftijdsdagen afschaffen

  • Doorbetaling bij ziekte

- De doorbetaling bij ziekte verlagen

Tegenover al deze verslechteringen staan weinig verbeteringen:

  • Loon bij een cao voor 24 maanden (1 juli 2024: 2,5 procent, 1 januari 2025: 1 procent, 1 juli 2025: 1 procent en 1 januari 2026: 0,5 procent).
  • Jeugdlonen afschaffen.
  • Waakdienst verbetering.
  • Bijzonder ouderschapsverlof voor wensouders.

Reacties CNV-leden op voorstellen PostNL

We hebben van veel CNV-leden reacties ontvangen. De rode lijn daarin is dat jullie boos, verdrietig maar vooral teleurgesteld zijn in de voorstellen van PostNL. Jullie reacties hebben we vorige week al met PostNL gedeeld toen we samen aan de onderhandelingstafel zaten. We hebben nogmaals aangegeven dat wij uit zijn op verbeteringen en niet op verslechteringen. Vervolgens gaf PostNL aan dat zij niet de financiële middelen hebben om eventuele verslechteringen te compenseren met verbeteringen (denk aan loonsverhoging) in de cao. Bijzonder want PostNL maakt toch nog steeds winst.

Hoe nu verder?

Waar staan we nu dan? Helaas zijn we er na lang overleg niet uitgekomen en zoeken we nu naar ruimte waar nog over te onderhandelen is, zodat we tot fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor onze leden kunnen komen. Wij gaan nu eerst in gesprek met onze kaderleden voor we verder gaan in de onderhandelingen. Dit geeft PostNL ook nog de ruimte om nog eens goed na te denken over wat zij nu eigenlijk willen bereiken met hun voorstellen. Ons uitgangspunt is en blijft een verbeterde cao voor iedereen en geen verslechterde cao. Wordt vervolgd en we houden jullie op de hoogte.