CNV, BNP en RMU: eindrapport inrichting werk in kerk moet duidelijker

'Ruimte voor Woord en Geest' de ambtsvisie van de Protestantse Kerk over de inrichting van het werk in de kerk moet beter worden uitgewerkt. Dat vinden CNV, BNP en RMU, die overigens grote waardering hebben voor het werk dat de verschillende werk- en projectgroepen hebben geleverd .

Er staan in Ruimte voor Woord en Geest uitgangspunten geformuleerd die tot verbeteringen kunnen leiden, toch vinden CNV, BNP en RMU het vinden het rapport nog niet concreet genoeg. In eerdere verklaringen is door de drie organisaties gepleit voor een helder onderscheid tussen de verschillende profielen op grond van duidelijk geformuleerde verschillen.

Waarvoor gekwalificeerd?

De indicatoren voor de context daarvan hebben naar hun idee dan ook meer uitleg en uitwerking nodig, zodat duidelijk wordt welke werker waarvoor gekwalificeerd is. Daarnaast vinden ze dat de ideeën over samenwerking, de consequenties voor gemeenten (minder autonomie) en voor consulent en classes (rol- en taakverzwaring) ook een verdere uitwerking behoeven.

Concreter

CNV, BNP en RMU roepen op tot een concretere uitwerking. ‘De werkers in de kerk verdienen dit en gemeenten en classes evengoed. Pas dan kan de synode om instemming worden gevraagd.’