Let op: het vak verandert rigoureus!

Sabine Uitslag, verpleegkundige en gezondheidswetenschapper, is al jaren bestuurlijk actief in de zorg. In de Tweede Kamer was ze zorgdeskundige namens het CDA. Is nu onder meer projectdirecteur Werkplezier bij FWG Progressional.

Misschien kent u dat filmpje wel: een interviewer die eind jaren negentig de mensen op straat bevraagt of ze een telefoon bij zich hebben. Iedereen reageerde hoogst verbaasd en lacherig. ‘Als ze me willen bereiken’, zo eindigt het filmpje met een man op een pont, ‘dan sturen ze me maar een brief!’ Nu 20 jaar later kunnen we daar allemaal vreselijk om lachen. Een brief... Terug naar het nu. Deze week zag ik in een filmpje de lancering van GPT4. Deze nieuwe AI-variant kan kijken via de camera van de telefoon. Ook heeft het emoties. De chatbot anticipeert en reageert in een gesprek op de ander. Het kan zelfs een gesprek aangaan met een andere bot. Wie de indrukwekkende film Her uit 2013 heeft gezien, herkent de stem.

Bizar gewoon. Wat gaat deze ontwikkeling in de kunstmatige intelligentie betekenen? Voor de wereld en voor onze zorg- en welzijnssector? Naast dat er allerlei ethische zaken en mogelijke gevaren mijn brein passeren, ben ik overweldigd en nieuwsgierig. Ik weet een ding zeker en dat is dat deze GPT4 onze wereld drastisch gaat veranderen en dat zal razend snel gaan!

Er blijft tijd over voor warme menselijke zorg en ondersteuning

Sabine Uitslag

Moet je voorstellen: het kan 24 uur per dag 365 dagen per jaar kwetsbare mensen ondersteunen in de thuissituatie of in een zorginstelling. Het heeft ‘geheugen’ en onthoudt wat je eerder hebt gezegd en gedaan en komt daar op terug. Dat is echt wat anders dan tegen een soort van bloempot aanpraten.

Dit product kan structuur bieden die sommige mensen met mentale uit[1]dagingen nodig hebben. Of ingezet worden ter voorkoming van schulden. En ook medisch specialisten kunnen, in de vorm van een avatar die niet van echt te onderscheiden is, hun patiënten begeleiden in de pre- en post-operationele fase. Het gaat zorgen voor meer therapietrouw en het gaat verzorgenden en helpenden tot steun zijn op de werkvloer. Met andere woorden: er blijft tijd over voor warme menselijke zorg en ondersteuning, gegeven door verpleegkundigen, verzorgenden, welzijnswerkers en artsen. We kunnen ons dus letterlijk opsplitsen in meer. Ik kan er met mijn hoofd nog niet helemaal bij… Maar zoals bij elke nieuwe ontwikkeling is het ook hierbij uitkijken geblazen. Ik ben heel benieuwd hoe het ons gaat helpen in de uitdagingen van deze tijd