Aanvragen tegemoetkoming post-COVID bij zorgpersoneel mogelijk vanaf 1 juli

In de afgelopen maanden vroegen veel mensen ons wanneer zij een aanvraag konden doen voor de tegemoetkoming die de overheid geeft aan zorgpersoneel dat in 2020 besmet is geraakt met corona. CNV en FNV hebben lang voor deze regeling gestreden en vorig jaar werd daar een begin mee gemaakt. Wij wilden dat die regeling voor meer mensen zou gaan gelden en in de Tweede Kamer werden moties aangenomen die dat ondersteunden.

Minister Helder liet eerder dit jaar weten dat zij uitvoering geeft aan de moties in de Tweede Kamer en komt daarmee ook tegemoet aan de wensen die CNV en FNV hadden ten aanzien van de regeling: die is nu uitgebreid van de eerste golf, naar heel 2020 en het bedrag is verhoogd van € 15.000 naar € 24.010. Daarnaast is er een aantal verbeteringen in de regeling zelf gedaan.

Het ministerie van VWS laat ons weten dat het vanaf 1 juli mogelijk is een aanvraag te doen via de speciale website: Zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten | Subsidie | Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (dus-i.nl)

De kern van de regeling

  • De aanvraagperiode loopt van 1 juli 2024 9:00 uur tot en met 23 september 2024 12:00 uur.
  • Het bedrag is verhoogd van € 15.000 naar € 24.010. Dit nieuwe bedrag geldt ook voor de zorgmedewerkers die eerder al € 15.000 hebben ontvangen. Zij krijgen dus nog €9.010.
  • Net als de vorige keer telt de tegemoetkoming niet mee als er wordt gekeken naar het recht op toeslagen (de vermogenstoets).
  • De periode waarin een zorgmedewerker ziek moet zijn gemeld op het werk is aangepast. De periode is nu vastgesteld van 1 maart 2020 tot en met 31 december 2020.
  • Bij de beoordeling van de aanvraag wordt rekening gehouden met zorgmedewerkers die wel ziek zijn geworden in 2020, maar pas later langdurig zijn uitgevallen op het werk. In het aanvraagformulier kun je dit aangegeven, waarna DUS-I met je zal overleggen hoe de aanvraag verder in behandeling kan worden genomen. Je moet wel kunnen onderbouwen dat de langdurige post-COVID-klachten te relateren zijn aan een COVID-19-besmetting in de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 december 2020.
  • Bij de vorige aanvraagronde was het nog noodzakelijk om én het medisch onderzoeksverslag én eventueel een verklaring van de arts als de diagnose niet blijkt uit het medisch onderzoeksverslag. We hebben dit aangepast naar het medisch onderzoeksverslag óf een verklaring van de arts.
  • Voor een aantal beroepen is geen verklaring van de zorgaanbieder nodig om in aanmerking te komen voor de regeling. Deze lijst is uitgebreid en voor een aantal functies duidelijker beschreven. De toegevoegde beroepen en functies zijn: begeleider gehandicaptenzorg, jeugdzorg en/of psychiatrische inrichting en GGD-testmedewerker. De beroepen en functies ambulancechauffeur, verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG’er) of verzorgende en zorgondersteuner en/of voedingsassistent zijn verfijnd naar: ambulancechauffeur/begeleider, verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG’er) of (kraam)verzorgende en ADL-assistent, zorgondersteuner en/of voedingsassistent.

Wat als ik de vorige keer al een aanvraag heb gedaan?

Hier zijn verschillende opties:

  1. Je hebt de tegemoetkoming van €15.000 toegekend gekregen. Je hoeft geen nieuwe aanvraag te doen. Je krijgt bericht dat je tegemoetkoming wordt aangepast naar het nieuwe bedrag van €24.010 en hoe dat verder in zijn werk gaat. Het ministerie streeft ernaar deze brieven nog vóór de zomer te versturen.
  2. Je hebt een afwijzing gekregen bij de vorige aanvraag. Als je denkt nu wel in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming, kun je een nieuwe aanvraag indienen. Als je twijfelt, adviseren we je om wel een aanvraag in te dienen.
  3. Je hebt een afwijzing gekregen en hiertegen bezwaar gemaakt. Het ministerie laat ons weten dat de bezwaren (opnieuw) worden getoetst aan de hand van de nieuwe regeling. Je krijgt automatisch bericht van VWS met de uitkomst van je bezwaar. Het verschilt per dossier wanneer een besluit genomen wordt.

Als je twijfelt wat voor jou van toepassing is, of als een reactie op je bezwaar lang duurt, kijk dan even na hoe het ervoor staat met je aanvraag/bezwaar. Dat kun je doen door op de website waar je de aanvraag kunt doen, de link aan te klikken naar mijn-DUS-I. Daar kun je zien hoe het ervoor staat met jouw aanvraag/bezwaar. Hiervoor moet je inloggen met DigiD.