CNV blij dat RegioPlus en VWS vraag en aanbod zorgpersoneel bij elkaar brengt

De vraag naar extra personeel in de zorg is nu vanzelfsprekend groot. Minister Bruins van medische zorg heeft daar al in een vroeg stadium van de coronacrisis op gewezen. Verschillende organisaties hebben sindsdien oproepen gedaan voor extra zorgpersoneel. Regionale werkgeversoganisatie RegioPlus brengt in samenwerking met de Regionale Organisaties Acute Zorg (ROAZ) vraag en aanbod van personeel bij elkaar.

Extra handen

Zorginstellingen die extra personeel nodig hebben kunnen nu via een online formulier (formulier niet meer beschikbaar) aangeven voor welke zorg ze ondersteunende diensten nodig hebben en hoeveel hulp ze kunnen gebruiken. Iedereen die denkt iets bij te kunnen dragen aan de zorg, wordt ook gevraagd om een online formulier (formulier niet meer beschikbaar) in te vullen. RegioPlus beheert een landelijke database waarin het aanbod wordt geregistreerd. Daar worden ook alle eerder door bonden en beroepsverenigingen verzamelde gegevens bijgevoegd. Medische zorg, paramedische zorg en ondersteuning worden in de lijst gescheiden. Om knelpunten op te lossen die niet door deze regeling gedekt worden, staat het ministerie VWS klaar om de landelijke regie over te nemen.

Inmiddels heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd laten weten coulant te zijn met studenten en oud-zorgmedewerkers als het gaat om de BIG-registratie. Oud-zorgverleners of studenten van een zorgopleiding die geen registratie (meer) hebben, kunnen zich ook via het online formulier aanmelden.

Blij met regeling

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: 'Ik ben blij dat deze regeling nu getroffen is. Het leek er een beetje op dat elke organisatie voor zichzelf de extra werkkracht in de zorg ging regelen. Dat was de efficiëntie niet ten goede gekomen. Wij hebben het ministerie VWS ook gevraagd om hier de regie te nemen en dat is nu gebeurd. We moeten alles op alles zetten om de zorg in stand te houden nu dit het hardst nodig is. Hiermee is een goede stap gezet.'